Dr. R.H.S. (Remco) Westerink

Dr. R.H.S. (Remco) Westerink

Universitair hoofddocent
One Health Toxicology
06 48 456 256
r.westerink@uu.nl

“Microplastics zijn in staat om de bloed-hersenbarrière te passeren en mogelijk de zenuwfunctie te beïnvloeden.”

Onderzoeksfocus: toxicologie van bestrijdingsmiddelen, milieuvervuilende stoffen, invloed van drugs en natuurlijke gifstoffen

Remco Westerink is universitair hoofddocent bij het IRAS en hoofd van de onderzoeksgroep Neurotoxicologie aan de Universiteit Utrecht. De groep bestudeert de cellulaire en moleculaire werkingsmechanismen van toxische stoffen in voedingsmiddelen, gezondheidsproducten, geneesmiddelen en milieuverontreinigende stoffen op het zenuwstelsel. Hoe beïnvloeden toxische stoffen de ontwikkeling, functie en degeneratie van het brein? Lopende projecten gaan bijvoorbeeld over:

  • Grote maatschappelijke onrust bij blootstelling aan bepaalde stoffen (alternatieve brandvertragers, drugs of elektromagnetische velden)
  • Neurodegeneratieve aandoeningen (ziekte van Parkinson)
  • Ontwikkelingsneurologische aandoeningen (ADHD, ASS)

Microplastics

Remco Westerink en collega’s hebben met neurotoxicologisch onderzoek ontdekt dat microplastics de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en hierbij de neuronale functie kunnen beïnvloeden. Hij is dan ook betrokken bij het Momentum-consortium om de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid verder te onderzoeken en hierbij nauw samen te werken met de plasticindustrie. Naast universitaire onderzoekers doen academische ziekenhuizen, bedrijven en andere belangrijke stakeholders mee. Door de nieuwe (wetenschappelijke) kennis levert MOMENTUM een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het maatschappelijke probleem van micro- en nanoplastics deeltjes in onze leefomgeving.

Interessegebieden:

  • Toxicologie van bestrijdingsmiddelen
  • Milieuvervuilende stoffen
  • Invloed van drugs en natuurlijke toxinen op de ontwikkeling, functie en degeneratie van het brein