Dr. Kirsten Buist

Martinus J. Langeveldgebouw
Heidelberglaan 1
Kamer E2.34
3584 CS Utrecht

Dr. Kirsten Buist

Universitair hoofddocent
Orthopedagogiek: Psychosociale Problemen
030 253 1412
k.l.buist@uu.nl

‘Het onderwerp broers en zussen is zowel in de wetenschap als in de praktijk een beetje een blinde vlek, terwijl deze band juist zo ontzettend belangrijk kan zijn voor de ontwikkeling en het functioneren van kinderen en jongeren. Dat is voor mij altijd een belangrijke drijfveer geweest om me juist in deze bijzondere relatie te verdiepen.’


Kirsten Buist is universitair hoofddocent Orthopedagogiek

Naast haar rol als docent doet Buist ook onderzoek naar het gezinssysteem, naar broer/zus-relaties en naar probleemgedrag. In januari 2024 startte ze een nieuw onderzoek naar broer/zus-relaties in samengestelde gezinnen. Samen met Sheila van Berkel schreef Buist eerder het boek ‘Broertjes & zusjes: zo stimuleer je een warme band tussen je kinderen’.

Buist is als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Orthopedagogiek: Psychosociale problemen. Daarnaast is zij coördinator Internationalisering van de opleiding Pedagogiek, en coördinator van de Engelstalige minor Child and Adolescent Relationships and Development. Buist is tevens lid van de personeelsgeleding van de faculteitsraad FSW en van het Bachelor Managementteam Pedagogiek.

Buist studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar de ontwikkeling van gezinsrelaties tijdens de adolescentie in relatie tot probleemgedrag.