Een planologie van de lange termijn

Boekpresentatie en mini-conferentie

Aftermovie van boekpresentatie en mini-seminar in de Boothstraat kerk, Utrecht.

Op woensdag 16 maart vond de boekpresentatie van stadsessay 'Verantwoordelijk voor de Toekomst' plaats tijdens de mini-conferentie 'Een agenda voor een planologie van de lange termijn'. Het essay van planoloog en Universitair Docent Peter Pelzer verscheen in november 2021 bij TrancityxValiz en is open access beschikbaar.

white book cover with graphic design of turqoise letters 'T'

De stelling van het essay: de jaren twintig van de 21ste eeuw confronteren de ruimtelijke inrichting van Nederland met langetermijncrises: klimaat, biodiversiteit, wonen en sociale ongelijkheid. Ironisch genoeg reageren we daarop met kortetermijnantwoorden. Terwijl het tegenovergestelde nodig is: een planologie van de lange termijn. Hierover schreef  Pelzer het essay 'Verantwoordelijk voor de Toekomst', dat de aanleiding was voor een mini-conferentie in de Utrechtse Boothstraat kerk.

De conferentie werd geopend met een toekomstvisie van tweedejaars studenten Sociale Geografie en Planologie Annelies van Oostrom en Naomi Hoogenraad. Te gast waren Lisette van der Kolk (Twijnstra Gudde), Wouter Veldhuis (Rijksadviseur Fysieke Leefomgeving), Nanke Verloo (Universiteit van Amsterdam), Maarten Hajer (Universiteit Utrecht) en Edwin Buitelaar (Planbureau voor de Leefomgeving).