Vrouwelijke verpleegkundigen gezocht voor onderzoek naar licht tijdens nachtwerk

Doe mee aan vervolg op Nightingale Studie

Op 1 september 2023 is het precies twaalf jaar geleden dat de Nightingale Studie startte. Een landelijke studie waarin onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kanker Instituut samenwerken om de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen in relatie tot hun beroep in kaart te brengen.

Nachtwerk en borstkanker

Tussen 2011 en 2012 werkten zo’n 50.000 Nederlandse verpleegkundigen mee aan het onderzoek en ook in 2017 deed een groot deel van hen weer mee. Dit najaar jaar krijgt de studie een vervolg en ontvangen de deelnemers een nieuwe uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Met de resultaten van dit onderzoek hopen we onder andere een eenduidig antwoord te kunnen geven op vraag of er een relatie bestaat tussen nachtwerk en de kans op het krijgen van borstkanker.

Vrouwelijke verpleegkundigen gezocht

Ben of ken jij een verpleegkundige/verzorgende die het leuk en leerzaam vindt om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek? Als aanvulling op de Nightingale Studie zullen onderzoekers van het Institute for Risk Assessment Sciences 9IRAS) starten met een kortdurend onderzoek om de gezondheidseffecten van nachtwerk verder in kaart te brengen.

We zijn op zoek naar vrouwelijke verpleegkundigen die gedurende vijf dagen thuis een aantal gepersonaliseerde metingen willen uitvoeren. Op deze manier help je ons om onder andere de invloed van #blootstelling aan #licht tijdens de nacht én de daaropvolgende mogelijke biologische verstoring van het dag- en nachtritme, in kaart te brengen.

Interesse? Op de website van NEST-NL, zoals het onderzoeksproject heet, vind je meer informatie. Zodra je je hebt aangemeld, nemen de onderzoekers contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.