Frans Stafleu in Trouw: praktisch nut van dierproeven moet groter

© iStockphoto.com/filo
 

Gegevens uit dierproeven zijn maar beperkt van nut voor de medische praktijk. Dat stelt dr. Frans Stafleu (Ethiek Instituut) in een opiniestuk in Trouw van 3 februari, namens de NWO-projectgroep waarin de Universiteit Utrecht en het Radboud UMC samen met commerciële partners werken aan verbetering van de vertaling van dierproeven.

Stafleu gaat in op verschillende manieren om de vertaalbaarheid van dierproeven te verbeteren. Een probleem in de huidige situatie is bijvoorbeeld dat proefdieren vaak veel minder divers zijn dan de patiënten voor wie de behandeling uiteindelijk bedoeld is. De dieren zijn allemaal jong, gezond en van hetzelfde geslacht, zodat onderzoekers zeker weten dat meetresultaten niet voortkomen uit verschillen tussen de dieren. In de praktijk geeft een behandeling dan echter bij patiënten vaak andere effecten dan bij de proefdieren.

Dr. Frans Stafleu
Dr. Frans Stafleu

Stafleu: “De conclusie is dat er in de voorbereiding, opzet en uitvoering van dierproeven nog veel winst te boeken is voordat we echt voldoen aan het uitgangspunt dat nut en noodzaak onomstotelijk vaststaan.”