"Ik wil graag weten hoe het leven werkt. Als ik een mogelijkheid zie om daaraan bij te dragen met behulp van mijn technieken, dan doe ik dat."
 

Albert Heck (Goes, 1964) is hoogleraar scheikunde en farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur van het Netherlands Proteomics Centre. Heck is gespecialiseerd in het karakteriseren van eiwitten met behulp van massaspectrometrie. Hij brengt alle eiwitten in het menselijk lichaam in kaart. Daarnaast maakt hij inzichtelijk welke rol eiwitten spelen in onze cellen. Dit levert volledig nieuwe inzichten op voor het onderzoek naar ziekte en gezondheid en daarmee mogelijkheden voor nieuwe en betere geneesmiddelen.


Als pionier leverde Heck een grote bijdrage aan de wereldwijde doorbraak van het vakgebied proteomics, en aan het leggen van verbindingen met andere specialismen. Zijn unieke combinatie van expertise in de technische ontwikkeling van massaspectrometrie én het grootschalig eiwitonderzoek, maakt hem een internationaal veelgevraagde samenwerkingspartner. De technieken die hij heeft ontwikkeld, worden in biomedische laboratoria over de hele wereld gebruikt.

Spinoza premie in 2017

In 2017 ontving Albert Heck de Spinoza Premie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. In 2018 ontving hij de Sir Hans Krebs Medal, voor zijn onderscheidende werk binnen de biochemie op initiatief van de Federation of European Biochemical Societies (FEBS) en de J.J. Thomson Medal van de International Mass Spectrometry Society.


Voor zijn werk ontving Albert Heck enkele prijzen zoals de KNCV Gouden Medaille (2001), de Descartes Huygens Award van de Republique Francaise (2007), NGI Distinguished Visiting Scientist (2010-2011), the Life Science Award of the German Mass Spectrometry Society (2010), the HUPO Discovery Award in Proteomic Sciences (2013), the EuPA Pioneer in Proteomics Award (2014) and the American Chemical Society ‘Frank H. Field and Joe L. Franklin Award for Outstanding Achievements in Mass Spectrometry’ (2015).

 

Leeropdracht
Biomoleculaire Massaspectrometrie en Proteomics
Oratiedatum
22-10-1999