Prof. dr. ir. Tanja van der Lippe

Prof. dr. ir. Tanja van der Lippe

Afdelingsvoorzitter
Sociologie
Hoogleraar
Sociologie
030 253 4156
a.g.vanderlippe@uu.nl

“Thuiswerken maakt mensen niet altijd productiever. Dat komt met name doordat ze de inspiratie, het groepsgevoel en het overleg missen. Een mens is en blijft gewoon een sociaal dier.”


Onderzoeksfocus: Sociologie, Familie, Organisatie, Werkdruk, Gender

Tanja van der Lippe is hoogleraar Sociologie van huishoudens en arbeidsrelaties. Ze is voorzitter van de afdeling Sociologie, voorzitter van de onderzoeksschool ICS (Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology) en verbonden aan de Future of Work Hub.

Onderzoeksfocus op afhankelijkheid werk en privé

Van der Lippe doet onderzoek naar de verhoudingen tussen werk en gezin, waarbij ze inzichten uit de sociologie, economie en psychologie combineert. Ze kijkt onder meer naar de omgang met de conflicterende eisen die het werk en het gezin stellen aan werknemers, gezinsleden en werkgevers. Dat doet ze vanuit nationaal en internationaal vergelijkend perspectief.

In 2013 ontving Van der Lippe een Advanced Grant subsidie van de European Research Council (ERC) voor haar onderzoek naar investeringen in een duurzame werknemerspopulatie in Europa. Zij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW, 2014), en van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW, 2013). Recent publiceerde zij het boek 'Waar blijft mijn tijd'(Prometheus, 2021).

  

 

"This European scale has two advantages"

Leeropdracht
Sociologie van huishoudens en arbeidsrelaties
Oratiedatum
12-11-2004