Dr. Madelijn Strick

Martinus J. Langeveldgebouw
Heidelberglaan 1
Kamer H1.15
3584 CS Utrecht

Dr. Madelijn Strick

Universitair hoofddocent
Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie
030 253 4615
m.strick@uu.nl

Projecten

ARTIS-Planetarium: Promoten van duurzaam gedrag
In het ARTIS-Planetarium worden voorstellingen gepresenteerd die het publiek onze planeet laat zien vanuit het perspectief van astronauten: De Aarde als kleine, bijzondere en delicate planeet, in een eindeloos universum. Deze ervaring kan bezoekers bewust maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van onze aardbol, en hun hernieuwde motivatie geven om het fragiele ecosysteem op aarde te beschermen. Maar welke beelden en verhaallijnen leiden tot optimale motivatie en gedragsverandering? Hoe kan deze impact doorwerken in het dagelijkse gedrag van bezoekers, ook buiten het Planetarium? Deze vragen onderzoeken we in deze onderzoekssamenwerking met ARTIS-Planetarium. We kijken daarbij onder andere naar de rol van hoop, handelingsperspectief, groepsprocessen en sociale normen als psychologische processen die hierin meespelen (‘Is het niet te laat?’ ‘Heeft het zin om mijn gedrag te veranderen?’; ‘Wat kan ik doen?’; ‘Doen anderen dat dan ook?’). Op dit thema starten in 2023 drie PhD-studenten en een postdoc.

 

IMPACTLAB
IMPACTLAB is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden, gefinancierd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). We doen onderzoek naar het meten van impact in wetenschapscommunicatie. We onderzoeken welke factoren bijdragen aan de impact van wetenschapscommunicatie en hoe impact het beste gemeten kan worden. Onze eerste publicatie daarover is hier te lezen. Naast ons onderzoek houden we ons ook bezig met de ontwikkeling van praktische tools en instrumenten die het systematisch meten van impact vereenvoudigen. Zo hebben we een basisinstrument en toolbox ontwikkeld om u te helpen uw eigen impactmeting te ontwikkelen. Naast de instrumenten op deze website kunt u ook contact met ons opnemen voor persoonlijk advies en workshops.

 

Defeating Chronic Pain
Defeating Chronic Pain is een gezamenlijk onderzoeksproject van de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Wageningen en het UMC Utrecht. Ons interdisciplinaire team - bestaande uit een linguïst, psycholoog, neurobioloog, immunoloog, anesthesist, ingenieur, dierenarts, gedrags- en moleculair wetenschapper - combineert kennis en vaardigheden om chronische pijn te begrijpen. We gebruiken de metafoor van een mengpaneel om onze discussies over chronische pijn te vergemakkelijken en bewustzijn te creëren voor dit grote probleem. Onlangs hebben we subgroepen van chronische pijnpatiënten ontdekt die baat zouden kunnen hebben bij verschillende behandelstrategieën, en we zijn bezig met het opzetten van technieken om pijn te visualiseren en te meten. Momenteel creëren we een platform dat kennis, experts en patiënten met elkaar verbindt om chronische pijn te verslaan.

 

Open Science - Public Engagement Research Fellowship
Binnen het Utrecht Open Science Program werken we samen om wetenschappelijk onderzoek betrouwbaarder, duurzamer en relevanter te maken. Met de public engagement fellows in Utrecht richten we ons op open communicatie en samenwerking tussen wetenschappers, burgers en het maatschappelijk middenveld. We doen onderzoek naar de succesfactoren en maatschappelijke impact van co-creatie met maatschappelijke partners, geven trainingen in wetenschapscommunicatie en betrokkenheid van stakeholders. Onze publicatie over het belang van publieke betrokkenheid bij het realiseren van de doelen van open science is hier te vinden.

 

Filminterventie: Utrecht, dat zijn we samen
In dit project onderzoeken we samen met de gemeente Utrecht de solidariteit tussen verschillende sociale groepen in Utrecht, zoals oud-Utrechters, studenten en migranten. We ontwikkelden een filminterventie waarin de groepen een spel spelen en gaandeweg ontdekken hoeveel ze gemeen hebben. De interventie is gebaseerd op sociaal psychologische theorie over het verminderen van vooroordelen en embodied cognition. Voor, tijdens en na de interventie rapporteerden de deelnemers hun mening over hun eigen groep en andere groepen. Ook onderzochten we het effect van het zien van de video op vooroordelen en saamhorigheid. De film die we gemaakt hebben is hier te zien. De publicatie die we over dit onderzoek schreven is hier te vinden.