Ralph Meulenbroeks combineerde zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af. Hij werkte als onderzoeker bij Shell, Océ en de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie, op het gebied van plasmafysica.
Ralph sloot zijn Master of Education in 2012 af met het predicaat “cum laude” en werkte als natuurkundedocent in het voortgezet onderwijs. Hij heeft een populair YouTube kanaal voor vo-natuurkunde. Sinds 2015 werkt hij aan de Universiteit Utrecht als lerarenopleider en onderzoeker, vanaf 2021 als universitair hoofddocent. Hij is voorzitter van de Vereniging NLT, secretaris van de bèta-lerarenkamer en voorzitter van studentinzetopschool. Hij is in deze hoedanigheden actief binnen de aanpak van het lerarentekort binnen de bètavakken.
Sinds 1 september 2024 is Ralph afdelingsvoorzitter van het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht.
Zijn onderzoek richt zich op de affectieve kanten van wetenschappelijke geletterdheid, met name motivatie en welzijn. Diverse vormen van onderzoekend leren, modelleren en de inzet van studenten in het vo en ho bij het onderwijs komen binnen dit kader aan de orde. De invloed van generatieve AI op basis psychologische behoeften is zijn meest recente onderzoeksthema.
Ralph studeerde viola da gamba bij Jaap ter Linden. Hij maakte 15 cd’s en ‘Chansons d’amour’ werd bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs. Ralph speelde solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en het Philharmonia Orchestra. Hij werkte met dirigenten als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenazy en Ivan Fisher.
Ralph is verder een gevorderd t’ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica en alles wat met luchtvaart te maken heeft. Hij heeft zijn brevet privévlieger.