Dr. ir. R.F.G. (Ralph) Meulenbroeks

Buys Ballotgebouw
Princetonplein 5
3584 CC Utrecht

Dr. ir. R.F.G. (Ralph) Meulenbroeks

Universitair hoofddocent
Science Education
030 253 2719
r.f.g.meulenbroeks@uu.nl

Ralph Meulenbroeks combineerde zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af. Hij werkte als onderzoeker bij Shell, Océ en de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (op het gebied van kernfusie).

Sinds 2011 koos hij ervoor om zijn muzikale activiteiten met het lesgeven in het middelbaar onderwijs (natuurkunde) te combineren. Hij sloot zijn Master of Education in 2012 af met het predicaat “cum laude”. Sinds 2015 werkt hij aan de Universiteit Utrecht als lerarenopleider, vanaf 2021 als universitair hoofddocent. Hij is coördinator van het landelijke schakelprogramma beta4all, secretaris van de bèta-lerarenkamer en voorzitter van studentinzetopschool. Hij is in deze hoedanigheden actief binnen de aanpak van het lerarentekort binnen de bètavakken. Hij werkt tevens als career coach voor PhD studenten. 

Sinds 1996 speelt hij viola da gamba en studeerde bij Jaap ter Linden. Hij maakte 14 cd’s en ‘Chansons d’amour’ werd bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs 2009. Ralph speelde solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en het Philharmonia Orchestra. Hij werkte met dirigenten als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenazy en Ivan Fisher. Verschillende componisten droegen nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS en Azië.

Ralph is verder een gevorderd t’ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger.