Prof. dr. Jeroen van der Sluijs

Prof. dr. Jeroen van der Sluijs

Hoogleraar
Environmental Sciences
j.p.vandersluijs@uu.nl

Prof. Dr Jeroen P. van der Sluijs (1965) is gastonderzoeker bij Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, Universiteit Utrecht en hoogleraar bij de Universiteit Bergen, Noorwegen. Jeroen studeerde scheikunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op omgaan met onzekerheden en controversen in risicoanalyse van klimaatverandering.

Zijn transdisciplinair onderzoek richt zich op het begrijpen van wetenschappelijke controversen over milieu- en gezondheidsrisico’s en het beter omgaan met wetenschappelijke onzekerheden in adviezen van wetenschappers aan beleidsmakers. Denk hierbij aan complexe risico’s, zoals klimaatverandering, nanodeeltjes, elektromagnetische velden, of bijensterfte. Jeroen vindt het belangrijk om transparante en beleidsrelevante kennis te produceren. Hij is vooral gefascineerd door vraagstukken die gekenmerkt worden door zowel grote wetenschappelijke onzekerheden als grote maatschappelijke belangentegenstellingen.

Hij publiceerde 90 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en 29 hoofdstukken in wetenschappelijke boeken over uiteenlopende milieu- en gezondheidsrisico’s en is veelgevraagd spreker op internationale wetenschappelijke congressen. Jeroen is lid van de Signaleringscommissie Gezondheid en Milieu van de Gezondheidsraad.

Een recent overzicht van zijn publicaties vindt u op zijn Google Scholar profiel of volg hem op twitter @Jerooen_vdSluijs.

De jury van de Duurzame 100 van 2015 van dagblad Trouw zette Jeroen op plaats #25 en in 2018 op plaats #45, voor zijn verdiensten voor het agenderen van het vraagstuk van de grote ecologische nevenschade van het grootschalig profylactisch gebruik van neonicotinoide insecticiden in de landbouw en zijn baanbrekende transdisciplinaire onderzoek op dit gebied.

Permalink voor ingesloten afbeelding