Als hoogleraar Psychologie van Toezicht ben ik werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Mijn onderzoek richt zich op het, vanuit toezicht bevorderen van nalevingsgedrag en ethisch gedrag van managers en medewerkers in organisaties. Het expliciete doel dat ik mij stel is de link te verstevigen tussen de wetenschap, de toezichtspraktijk én het onderwijs op het gebied van de psychologie van toezicht.

De leerstoel Psychologie van Toezicht is ingericht door de UU in samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en wordt door beide partijen gefinancierd. Bij de UU werk ik in de groep Organisatiegedrag van Naomi Ellemers. Bij de AFM als senior toezichthouder in het expertiseteam Gedrag & Cultuur. Ook met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben wij een intensief samenwerkingsverband. 

Voorheen deed ik onderzoek naar de thema’s rondom het combineren van werk en privé, zoals leiderschap en een ondersteunende organisatiecultuur. Ik studeerde in 2003 af in de Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar in 2007.

 

Leeropdracht
Psychologie van Toezicht
Oratiedatum
07-12-2020