Utrecht Institute of Linguistics OTS

Wat zijn de verschillen tussen alle talen in de wereld?

Wat is er speciaal aan de Gooise 'r' en wie gebruikt ’m? Hoe komt een baby erachter welke klanken in zijn moedertaal voorkomen? Hoe houden kinderen uit een tweetalig gezin die twee talen uit elkaar? Wat gebeurt er in de hersenen na een beroerte, of bij kinderen met dyslexie? Hoe kunnen we de lees- en schrijfvaardigheid van scholieren verbeteren? En wat maakt een tekst of gesprek begrijpelijk, interessant of overtuigend?

Aan het Utrecht Institute of Linguistics OTS (UiL OTS) werken een groot aantal onderzoekers samen aan antwoorden op dergelijke vragen. Het UiL OTS is de thuisbasis van het taalkundig en communicatie onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

© iStockphoto.com/peterhowell
9 september 2016
Faculteit Geesteswetenschappen organiseert Digital Humanities Benelux congres (2017) en het congres van de Alliance of Digital Humanities Organizations (2019).
Tekster - lesmethode voor schrijfvaardigheid basisschoolleerlingen
6 september 2016
Promovendi Monica Koster en Renske Bouwer, die Tekster ontwikkelden om basisschoolleerlingen beter te leren schrijven, verschenen in tal van media.
Uitreiking van de facultaire scriptiepijs door prof. dr. Eric Reuland aan Sofia Bimpikou. Foto: Moniek Lijster
6 september 2016
De facultaire scriptieprijzen 2016 zijn dit jaar gewonnen door Naomi Alexander Naidoo (Applied Ethics) en Sofia Bimpikou (Linguistics).