Verdere ontwikkeling van 3D-geprint hoefbeslag

Onderzoek naar orthopedisch hoefbeslag voor paarden

Recent is in de ontwikkeling van het 3D-printen van hoefbeslag voor paarden vooruitgang geboekt: met nieuw ontwikkelde software is het proces van handmatig modelleren van de hoefschoen geautomatiseerd. Hiermee is er een efficiëntie- en verbeterslag gemaakt in de techniek van 3D-printen van hoefbeslag.

"Uniek is dat we nu 'personalized hoof care' kunnen aanbieden: hoefbeslag dat tot op de millimeter nauwkeurig voor het individuele paard aangemeten is op basis van computermatige modellering

Tot voor kort waren paarden met ernstige hoefproblemen uitbehandeld als traditioneel hoefbeslag niet meer mogelijk was. Echter, onderzoek in 2019 toonde aan dat 3-dimensionaal (3D) geprint hoefbeslag een oplossing zou kunnen bieden voor dergelijke patiënten. Met deze techniek kunnen hoefschoenen precies op maat gemaakt worden.

Een 3D-model van een hoef van een paard.
Overzicht van de hoefschoen modelleer interface met een geconstrueerde hoefschoen bevestigd aan een hoef. Bron: Master’s Thesis Automated Modeling of 3D Printed Hoofshoes: for Personalized Hoof Care, Author Silvan Eelman BSc.

Modelleren met software

Het 3D-printen van hoefbeslag bestaat uit een aantal stappen: allereerst scant de hoefsmid met behulp van een scanner de hoef van het paard volledig in. Daarna modelleert de hoefsmid op de computer aan de hand van de ge-uploade scans het hoefbeslag met gebruikmaking van de nieuw ontwikkelde software. Vervolgens stuurt de hoefsmid het bestand online naar de 3D-printer; de printer print een hoefschoen die exact passend is. Met een speciale 2-componentenlijm bevestigt de hoefsmid de hoefschoen aan de hoef.

Unieke behandeling

Wereldwijd is de behandeling met 3D-geprint hoefbeslag uniek. Later dit jaar publiceert de faculteit Diergeneeskunde een vervolgartikel hierover.

Tekst: Renske Belt | Beeld in lopende tekst: Silvan Eelman en thumbnail: Bas Niemans