Paard krijgt hoefschoenen op maat uit 3D-printer

Onderzoek naar orthopedisch hoefbeslag voor paarden

Het aanbrengen van optimaal passende ijzers is bij ieder paard weer een uitdaging. Vooral als het gaat om paarden met hoefgerelateerde problemen of orthopedische afwijkingen. Jan de Zwaan en Gerben Bronkhorst, beiden hoefsmid bij de Universiteitskliniek voor Paarden, zouden dolgraag nog meer maatwerk willen bieden aan hun patiënten. De 3D-printer zou hier wel eens een belangrijke rol in kunnen gaan spelen.

“Elk detail kun je vooraf in de computer invoeren waarna het hoefbeslag tot op de millimeter nauwkeurig geprint kan worden”

Om hun idee ‘3D-geprinte hoefschoenen op maat’ werkelijkheid te laten worden, werken Jan en Gerben samen met het Innovatielab Protospace. Joris van Tubergen, innovator bij Protospace: “Op dit moment kun je in één dag vier nieuwe hoefschoenen maken, maar op termijn zou dat veel sneller kunnen.” De wetenschappelijke onderbouwing van dit project wordt bewaakt door Harold Brommer, kersverse hoogleraar Heelkunde van het Paard. Samen met zijn team brengt hij de slijtagekarakteristieken van 3D geprint hoefbeslag in kaart. Daarnaast onderzoekt hij het effect van 3D geprint hoefbeslag op de beweging van het paard, evenals het effect op de drukverdeling in de hoef. Dit onderzoeksproject is mede mogelijk dankzij Vrienden Diergeneeskunde en de bijdragen van individuele donateurs, de Stichting Dierenziekenhuis Maria Naundorf van Gorkum, de Stichting Animales en het Jubileumfonds.

In de werkplaats van de Universiteitskliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht is het gezellig warm door de gloeiendhete oven. Er hangt een geur van paarden en fysiek zware arbeid. Hoefsmid Jan de Zwaan smeedt het hoefijzer in de juiste vorm.

In de werkplaats van de Universiteitskliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht is het gezellig warm door de gloeiendhete oven. Er hangt een geur van paarden en fysiek zware arbeid. Hoefsmid Jan de Zwaan smeedt het hoefijzer in de juiste vorm.

In de werkplaats van innovatielab Protospace kabbelen 3D-printers rustig voort, te midden van andere digitale apparaten. De meetgegevens van de voeten van een paardenpatiënt gaan de computer in en worden omgezet in een 3D-ontwerp hoefbeslag op maat. Joris

In de werkplaats van innovatielab Protospace kabbelen 3D-printers rustig voort, te midden van andere digitale apparaten. De meetgegevens van de voeten van een paardenpatiënt gaan de computer in en worden omgezet in een 3D-ontwerp hoefbeslag op maat. Joris van Tubergen print de hoefschoen uit. Een lichtgewicht, knalblauwe vorm verschijnt, tot op de millimeter nauwkeurig geprint.

Dit is een artikel uit de Vetscience Nr. 6, dec 2019

Vetscience