Utrechtse wetenschappers ontwikkelen ‘glas-in-lood’-panelen met zonnecellen

Elektrische Mondriaan wekt energie op

Geïnspireerd door de kleurrijke schilderijen van Piet Mondriaan hebben zonne-energieonderzoekers van de Universiteit Utrecht ‘glas-in-lood’-panelen ontwikkeld die elektriciteit kunnen opwekken.

Geïnspireerd door de kleurrijke schilderijen van Piet Mondriaan, hebben zonne-energieonderzoekers van de Universiteit Utrecht ‘glas-in-lood’-panelen ontwikkeld die elektriciteit kunnen opwekken. Een paneel kan dankzij verborgen zonnecellen op een zonnige dag energie leveren overeenkomstig met het opladen van drie mobiele telefoons.

Glas-in-loodramen werden vroeger ingebouwd in statige huizen. Maar ook in de hedendaagse woningen worden glas-in-loodpanelen voor het raam gehangen als versiering of anti-inkijkobject. Volgens Wilfried van Sark, zonne-energie-expert aan de Universiteit Utrecht, zijn dergelijke panelen ook uitstekend te gebruiken om zonlicht om te zetten in elektriciteit.

Zonlicht omzetten in elektriciteit

Van Sark: “In de door ons ontwikkelde panelen zijn luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt. Dat zijn platen waarin zonlicht wordt geabsorbeerd en naar de zijkant van die platen wordt geconcentreerd. Hier hebben we aan de Universiteit Utrecht al eerder onderzoek naar gedaan.”

Alle platen zijn gekoppeld aan smalle zonnecellen, die aan de zijkant zijn aangebracht. In totaal zijn in het ‘glas-in-lood’-paneel van Van Sark 100 zonnecellen van 15 cm lang en 0,5 cm breed verwerkt. De aansluitingen zijn verborgen in het houten frame. “Het raam dat wij zo hebben gerealiseerd zet ongeveer een half procent van het opgevangen zonlicht om in elektriciteit. Dat levert op een zonnige dag voldoende energie op voor een batterij waarmee je drie mobiele telefoons kunt opladen.”

Elektrische Mondriaan

De gekleurde stukken glas uit de vroegere glas-in-loodramen, in combinatie met de gekleurde vakjes uit de schilderijen van Piet Mondriaan, dienden voor Van Sark als inspiratiebron. In het ontwerp van zijn ‘Elektrische Mondriaan’ zijn de gekleurde vlakken uitgevoerd in gekleurd plastic in vijf verschillende kleuren: rood, roze, groen, geel en blauw.

Het door Van Sark bedachte concept werd uitgevoerd door studenten van de Hogeschool Utrecht.

Grootschalige toepassing

Het belang van onderzoek naar luminescente zonneconcentratoren strekt volgens Van Sark veel verder dan deze ‘Elektrische Mondriaan’. “De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze grootschalig worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen.”

Universiteit Utrecht en duurzaamheid

Sustainability, een van de vier strategische thema’s van Universiteit Utrecht speelt een belangrijke rol binnen onderzoek, onderwijs, valorisatie en bedrijfsvoering. De universiteit neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om in ecologisch, economisch en sociaal opzicht een actieve bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Ook ziet de Universiteit Utrecht het als onderdeel van haar maatschappelijke taak om studenten en medewerkers bewust te maken van de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, en middels onderzoek bij te dragen aan oplossingen voor deze uitdagingen.
Meer informatie over Sustainability
Meer informatie over de Duurzame UU