Universiteit Utrecht leidt sustainable food professionals op – zaterdag 23 maart bij SBS6

Doe Maar Duurzaam! Met Hens Runhaar, Ine Dorresteijn, Brian Dermody en Rebecca Nordquist

TV-opnamen voor Geowetenschappen en Diergeneeskunde in De Tolakker
TV-opnamen in De Tolakker, de boerderij van de faculteit Diergeneeskunde

Het SBS6-programma Doe Maar Duurzaam! was benieuwd naar de oplossingen die de Universiteit Utrecht bedenkt om een meer duurzame voedselsector te ontwikkelen waarbij klimaat, natuur én boeren baat hebben. In de uitzending van 23 maart zijn daarom enkele voorbeelden van die oplossingen te zien. Aan het woord komen Hens Runhaar, Ine Dorresteijn en Brian Dermody van de faculteit Geowetenschappen en Rebecca Nordquist van de faculteit Diergeneeskunde. Kijk zaterdag 23 maart dus om 16:00 uur naar SBS6, of naar de herhaling op 24 maart om 12:00 uur.

Zorgen om de biodiversiteit, waterkwaliteit en broeikasgassen zijn slechts enkele van de  duurzaamheidsuitdagingen in ons voedselsysteem. En wet- en regelgeving en de manier waarop ketens en het onderwijs zijn ingericht maken het lastig de bestaande patronen te doorbreken. Individuele boeren kunnen hieraan zeer moeilijk ontsnappen door hoge schulden, gebrek aan verdienmodel voor extensieve of natuur-inclusieve landbouw, advisering vanuit commerciële bedrijven die onderdeel zijn van het intensieve systeem, de overheid die geen lange termijn perspectief biedt etc.

De Universiteit Utrecht wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een duurzame voedselsector waarbij ook boeren baat hebben. Daarom is bijvoorbeeld de nieuwe bachelorspecialisatie track Sustainable and Healthy Food Systems opgezet, onderdeel van de opleiding Global Sustainability Science. Zo leiden we een nieuwe generatie sustainable food professionals op.