Beatrice de Graaf over aanslagen Parijs: "Het hart van het probleem ligt in het westen zelf"

Prof. dr. Beatrice de Graaf
 

Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs op 13 november stond terrorisme-expert prof. dr. Beatrice de Graaf (Internationale en politieke geschiedenis, verbonden aan het strategische thema Institutions for Open Societies) deze week tal van media te woord. Behalve in een extra uitzending van Pauw (14 november) zat ze op 16 november aan tafel bij De Wereld Draait Door, waar ze onder andere inging op de 'oorlogstaal' van president Hollande. Op 18 november vertelde ze in Nieuwsuur over hoe de terroristen zijn georganiseerd en hoe ze te werk gaan.

De Graaf in DWDD: "Het hart van het probleem ligt in het westen zelf." Als je gaat vechten in Syrië onttrek je financiële middelen aan wat we hier in het Westen doen om radicaliserende jongeren in de gaten te houden en tijdig in te grijpen. In Frankrijk hebben de autoriteiten totaal geen "voelsprieten" voor wat er in de wijken speelt, stelt De Graaf.

Op 21 november publiceerde ze een column in NRC Handelsblad, waarin ze stelt: "We weten veel te weinig over de organisatiestructuren, de middelen en dus ook de slagkracht van het Kalifaat." Ze geeft aan dat de "leugen en bedrog, grootspraak en hypocrisie" van IS te ontrafelen zijn met kennis.

Verder gaf De Graaf interviews voor het Reformatorisch Dagblad, De Tijd, AD/Utrechts Nieuwsblad en twee artikelen in De Volkskrant: Wat u moet weten over de aanslagen en Kan het bloedbad in Parijs ook in Nederland gebeuren?