Beatrice de Graaf en Christ Klep over de aanslagen in Parijs

Beatrice de Graaf en Christ Klep bij Pauw over aanslagen Parijs, 14 november 2015
 

In een extra uitzending van het tv-programma Pauw op 14 november, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs op 13 november, waren terrorismedeskundige prof. dr. Beatrice de Graaf en militair historicus dr. Christ Klep (Internationale en politieke geschiedenis) te gast.

De Graaf lichtte onder andere twee verschillen uit tussen de situatie in Frankrijk en die in Nederland: ten eerste speelt het gevaar van terrorisme en radicalisering in Frankrijk op veel grotere schaal dan in Nederland, ten tweede doet Frankrijk niet aan 'community policing' zoals in Nederland. De Nederlandse aanpak wordt volgens De Graaf vaak als 'soft' gekwalificeerd, maar door op deze manier "in de haarvaten van de samenleving" door te dringen zijn in ons land al allerlei aanslagen voorkomen.

Klep: "Terrorisme draait om het creëren van angst" en juist daarom is het van groot belang om zo snel mogelijk terug te keren naar de normale gang van zaken. Met eenvoudige middelen bereiken de terroristen een enorm effect, aldus Klep, die erop wijst dat kalashnikovs en munitie in de Franse banlieues eenvoudig te verkrijgen zijn.

De Graaf sprak ook in tal van andere media over de aanslagen.