J.R.D. (Reinoud) Moojen

Gezond en duurzaam eten is belangrijk voor iedereen. Voor de persoonlijke gezondheid en die van de toekomstige generaties. Wat men eet wordt doorgaans beïnvloed door verschillende factoren en de voedselomgeving is daar één van. De voedselomgeving kan gezond en duurzaam eten stimuleren, maar ook hinderen. Omdat gezond en duurzaam eten zo belangrijk is, is het van belang dat de voedselomgeving zo wordt ingericht dat mensen verleid worden om gezonde en duurzame keuzes te maken.

Het doel van dit PhD-project is om te onderzoeken hoe er in tien verschillende wijken in de regio Foodvalley en de stad Utrecht een gezondere en duurzamere voedselomgeving ontwikkeld kan worden. De ontwikkeling van deze voedselomgeving gebeurt samen met de inwoners, gemeente, initiatiefnemers en ondernemers van de betreffende wijk. Deze vorm van samenwerking tussen verschillende partijen heet ook wel co-creatie. Er wordt voor deze benadering gekozen omdat eerder top-down onderzoek niet voor de gewenste lange-termijn effecten zorgden van een stimulerende gezonde en duurzame voedselomgeving. Er is aangetoond dat een samenspel van academische kennis en ervaring uit de praktijk doeltreffender is in het realiseren van een op maat gemaakte en breed gedragen interventie met een gewenst lange-termijn effect.

Dit PhD-project gaat oktober 2020 van start en zal duren tot oktober 2024 en is onderdeel van de ‘Regio Deal Foodvalley’. De Regio Deal Foodvalley is een samenwerking tussen de Nederlandse overheid en verschillende regionale besturen, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen.

Het project maakt deel uit van de "Regio Deal Foodvalley", thema 2: "Voeding en Gezondheid", werkpakket 2: de eetomgeving.