Prof. dr. Sierd Cloetingh

Earth Simulation Lab
Princetonlaan 4
3584 CB Utrecht

Prof. dr. Sierd Cloetingh

Hoogleraar
Tectonics
030 253 7314
s.a.p.l.cloetingh@uu.nl

Sierd Cloetingh is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoeksgebied is aardwetenschappen. Hij publiceerde meer dan 380 artikelen in internationale peer-reviewed tijdschriften (Scopus: 19,49 citaties, h-index 77) en was promotor van bijna 80 promovendi met18 verschillende nationaliteiten.

Momenteel is hij voorzitter van de regionale coördinatiecommissie Europa van het Internationale Lithosfeer Programma. In het verleden was hij onder meer president van de Academia Europaea, bestuurslid van SAPEA (Scientific Advice for Policy by European Academies), president van de Association for European Cooperation in Science & Technology (COST), lid van de Wetenschappelijke Raad (2009-2015) en vice-president van de Europese Onderzoeksraad (ERC), president van de European Geophysical Society (1998-2000), president van het International Lithosphere Program (ILP), Academiehoogleraar van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW, 2006-2015), Editor-in-Chief van het internationale tijdschrift "Global and Planetary Change" en voorzitter van het TOPO-EUROPE collaborative research program.

Sierd Cloetingh ontving eredoctoraten van zes Europese universiteiten en talrijke medailles en onderscheidingen. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, de Koninklijke Noorse Academie, de Koninklijke Deense Academie, de Duitse Nationale Academie voor Technische Wetenschappen (acatech), de Academie van Heidelberg, de Beierse Academie van Wetenschappen, de Koninklijke Academie van Barcelona en erelid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen. Hij werd in 2005 onderscheiden als Chevalier de Legion d'Honneur en in 2014 als Ridder in de Koninklijke Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdragen aan de wetenschap en de Europese wetenschappelijke samenwerking op het gebied van onderzoek en onderwijs.

Leeropdracht
Universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht