Dr. ir. Marc van Mil

Docent-onderzoeker
Opleiding Biomedische wetenschappen
m.h.w.vanmil@umcutrecht.nl

Marc van Mil is universitair hoofddocent biomedische genetica, onderwijsinnovator en onderwijsonderzoeker bij de opleiding Biomedische Wetenschappen in het UMC Utrecht: "Ik wil onderwijs maken dat studenten helpt zich te ontwikkelen tot een kritische en onderzoekende academicus. Ze moeten expert worden in hun vak, maar ook oog hebben voor de grote maatschappelijke en ethische implicaties van biomedische innovaties, zoals DNA-testen en CRISPR/Cas."

 

Interdisciplinair denken en werken vormt de basis van Marcs academische werk. Hij is opgeleid als biotechnoloog en heeft zich tijdens zijn promotieonderzoek bekwaamd in de sociaalwetenschappelijke denk- en werkwijzen. Nu leidt hij de onderzoeksgroep ‘Oog voor Impact’, waarin hij o.a. het belang en de kracht van interdisciplinariteit en perspectiefwisseling binnen het universitair onderwijs onderzoekt.

 

Marc treedt naar buiten als DNA-docent voor een breed publiek. Hij heeft een prominente rol in het maatschappelijke debat over het aanpassen van DNA van embryo’s, o.a. als ambassadeur van de Nationale DNA-dialoog (zie www.DNAdialoog.nl) en hij probeert de zin en onzin van commerciële DNA-testen te duiden in lezingen, tv-optredens en festivals. Marc ontwikkelde een reizend DNA-lab waarmee studenten naar scholen door het hele land reizen om les te geven over DNA. (Zie onderstaande links)

 

 


Uitreiking van de landelijk 'Docent van het jaar'-prijs 2017 door mw. Bussemaker, minister van onderwijs

Opnames van mijn DNA-colleges voor de Universiteit van Nederland (www.UniversiteitvanNederland.nl)

Dies 2014: Uitreiking UU-docenttalent 2013-2014