Prof. dr. J.D. (Jan) ten Thije

Prof. dr. J.D. (Jan) ten Thije

Emeritus
Language and communication
j.d.tenthije@uu.nl

Please visit my personal website: www.jantenthije.eu

Jan D. ten Thije is professor emeritus Interculturele Communication verbonden aan het Departement Talen, Literatuur en Communicatie en het Institute for Language Studies van de Universiteit van Utrecht.

Eerder was hij als ‘Hochschuldozent’ verbonden aan het Institut für Interkulturelle Kommunikation van de Technische Universität Chemnitz (1996-2002), als gasthoogleraar aan het Instituut für Angewandte Sprachwissenschaft van de Universität Wien (2001) en als docent/onderzoeker aan het Instituut voor Algemene Taalwetenschap van de Universiteit van Amsterdam (1994-1996).

Hij studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit van Utrecht (1994) op een onderzoek naar interculturele communicatie in onderwijsadviesinstellingen.

Zijn belangstelling en deskundigheid ligt op het terrein van institutionele en interculturele communicatie in multiculturele en internationale organisaties, luistertaal, (receptieve) meertaligheid, interculturele training, taalonderwijs en functionele pragmatiek.

Hij coördineerde van 2002 tot 2019 het masterprogramma Interculturele Communicatie en was Teaching Fellow Internationalisering bij het Departement Talen, Literatuur en Communicatie van de Universiteit van Utrecht

Hij is editor van het European Journal for Applied Linguistics (EuJAL) uitgegeven door Mouton de Gruyter (Berlijn) en Series Editor van de Utrecht Series in language and Communication bij Uitgeverij Brill in Leiden.

Leeropdracht
Emeritus Interculturele Communicatie
Oratiedatum
31-01-2020