Prof. dr. Veerle Fraeters

Transcomplex
Trans 10
3512 JK Utrecht

Prof. dr. Veerle Fraeters

Hoogleraar
Geesteswetenschappen
v.j.a.fraeters@uu.nl

Veerle Fraeters is gespecialiseerd in Middelnederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis, met een bijzondere focus op mystieke literatuur, het genre van het visioen en vrouwelijk auteurschap. Haar onderzoek bevindt zich op het snijpunt van filologie, literatuurstudie, cultuurgeschiedenis en religiewetenschap. Ze verricht ook onderzoek naar het voortleven en hergebruik van middeleeuwse literatuur in de moderne tijd.

Ze studeerde Oude Geschiedenis (1987) en Nederlandse Taal- en Letterkunde (1988) aan de KU Leuven en promoveerde in 1996 aan de UIA (nu Universiteit Antwerpen) op een editie en studie van een uniek Middelnederlands alchemistisch handschrift. Nadien was ze ruim twintig jaar verbonden aan het Ruusbroecgenootschap - Instituut voor de Geschiedenis van de Spiritualiteit in de Lage Landen (Universiteit Antwerpen), eerst als hoofddocent en sinds 2016 als hoogleraar. Van 2015 tot 2019 was ze directeur van dit instituut.

Tot nog toe begeleidde ze zeven proefschriften over diverse tekstgenres (mystiek, mirakelboeken, reisliteratuur) en in verschillende disciplines (literatuur, geschiedenis en filosofie). Haar recentste onderzoeksproject ‘Mystiek erfgoed en moderne identiteiten’ (BOF-UA 2019-2022) handelde over de toe-eigening van de middeleeuwse mystica Hadewijch in het culturele veld in België. In het najaar van 2022 verbleef ze aan het Medieval Studies Institute van Harvard University met een project over 'Liturgical intertext in thirteenth century female vernacular visionary mysticism'. 


Literatuur en Religie, ed. V. Fraeters, T. Nuyts en G. Debergh (Lannoo 2020)

Mulieres Religiosae, Shaping Female Spiritual Authority in the Medieval and Early Modern Periods, ed. V. Fraeters & Imke de Gier (Brepols, 2014)

Speaking to the Eye. Sight and Insight through Text and Image (1150-1650), ed. Th. de Hemtpinne, V. Fraeters, M-E. Gongora (Brepols, 2013)

Hadewijch, Liederen, ed. V. Fraeters & F. Willaert (Historische Uitgeverij Groningen, 2009).
Leeropdracht
Middelnederlandse literatuur en cultuur