Dr. Tina Dulam

Adam Smith Hall (AA)
Kriekenpitplein 21-22
Kamer 0
3584 EC Utrecht

Tina Dulam is afgestudeerd als Bsc in Algemene Economie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en als MSc in Economics & Business aan de Erasmus Universiteit Rotterdam School of Economics. Aan dezelfde universiteit behaalde zij haar doctorsgraad in het onderwerp de migratie van hoogopgeleiden: de casus van Suriname. 

Tina Dulam is docent bij de sectie Toegepaste Economie van de Universiteit Utrecht School of Economics. Ook is zij als onderzoeker verbonden aan de Hogeschool Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de vorming van het menselijk potentieel, arbeidseconomie en internationale migratie met een focus op diaspora economie. Momenteel houdt zij zich met twee onderzoeksprojecten bezig. 

 

Diaspora economie

Suriname wordt gekarakteriseerd door een hoge mate van brain drain. Recente gegevens over brain drain zijn niet bekend, maar vanwege de slechte economische situatie (economische groei van -4% en jaarinflatie van 50% (Wereldbank, 2022)) is het brain drain cijfer vermoedelijk aan het stijgen. Het land voert sinds 2020 een economisch herstelprogramma onder leiding van het IMF uit. De regering van Suriname moedigt Surinamers in diaspora aan om terug te keren en bij te dragen aan de ontwikkeling  en heeft daarvoor een speciaal instituut opgericht.  Maar beleid aangaande brain drain of brain circulatie blijft beperkt zonder data. Het doel van dit project dat samen met Maurits de Haan wordt uitgevoerd, is om een panel survey op te zetten waardoor het mogelijk wordt om voorkeuren, attitudes, en gedrag aangaande diaspora beleid over de tijd te meten, alsook de onderwijs- en arbeidsmarkt uitkomst van Surinamers in diaspora. De resultaten van een dergelijke panel survey kan bijdragen aan het ontwikkelen van diaspora beleid dat ten goede komt van zowel het land van herkomst als bestemming. 

  

Skills mismatch 

Onderzoek laat zien dat de competenties oftewel skills van migranten over het algemeen vaker onderbenut blijven dan die van mensen zonder migratieachtergrond. De kans dat mensen een baan hebben, die minder scholing of minder competenties vereisen dan wat zij in wezen bezitten, is dus groter voor migranten dan voor niet-migranten. Dulam onderzoekt welke rol scholing kan spelen in het verklaren van skills mismatch. Ook wil zij weten of training kan bijgedragen in het verlagen van mismatch op de arbeidsmarkt. Zij maakt gebruik van gegevens van het International Programme for International Assessment of Adult Competencies (PIAAC) van de OESO. 

 

Onderwijs

Tina is betrokken bij de Bachelor vakken: Introduction to Economics and Business Economics, Introduction to Applied Data Science, Algorithms and Data Analytics en Applied Economics Research Course. Ze begeleidt ook studenten bij hun afstudeer thesis (oftewel paper). Verder is zij de cursus coördinator van het Masters vak: Policy Evaluation Skills – Research Project.