Hoe zorg je als school, docent, professional, ouder, of jongere ervoor dat alle jongeren, ondanks hun seksuele/gender voorkeuren zich thuisvoelen en goed functioneren? Hoe geef je LHBTQ+ jongeren veerkracht, en wat vraagt dat van beleid en praktijk? Dit zijn de belangrijkste speerpunten waarmee ik mij bezighoud in mijn werk. Samengevat doe ik onderzoek naar pesten en LHBTQ+ inclusie en veerkracht en wat daarvoor nodig is, en integreer dit in praktijk en onderwijs. Daarbij leg ik nadruk op:
- Samenwerking met belangrijke maatschappelijke organisaties (o.a. Stichting School en Veiligheid, COC, NJI), beleidsmakers (gemeentes, OCW), scholen/docenten, en de media (o.a. NOS Jeugdjournaal, Klokhuis) om jongeren en hun omgeving structureel te helpen zich veilig en gelukkig te voelen op basis van wetenschappelijke kennis. Voor enkele voorbeelden, zie “Activiteiten” en “In de media”.
- Samenwerking binnen internationale wetenschappelijke gemeenschappen, om samen te zorgen dat het veld kennis vergaart over behoeftes van LHBTQ+ jongeren. Ik vertegenwoordig LHBTQ+ thema's in mijn leidinggevende posities in internationale wetenschappelijke organisaties (Associate Editor Journal of Research on Adolescence, Co-Chair SRCD Sex/Gender panel) en actieve rol in inter-universitaire en internationale wetenschappelijke netwerken (o.a. SRCD). Als projectleider van een transdisciplinair consortium onderzoek ik de effecten en werkzame elementen van een programma dat sociale veiligheid en inclusie beoogt te vergroten.
- Ook in mijn onderwijs en supervisie van mijn postdoc/promovendi leg ik de focus op diversiteit en inclusie. Voorbeelden zijn onze USO-beurs naar inclusie in de bachelor en mijn coordinatie van de internationale cursus Developmental Psychopathology (500+ studenten) met aandacht voor diversiteit. Als interdisciplinair onderzoeker stimuleer ik uitwisseling tussen opleidingen, bijvoorbeeld als coordinator in het interdisciplinaire Honours programma.
Neem gerust contact met mij op als je onderzoeker bent of als je vanuit je beleidspositie of praktische werk interesse hebt in samenwerking of workshops over pesten en inclusie van LHBTQ+ jongeren: t.m.l.kaufman@uu.nl, 0619572705.