Prof. mr. dr. Rianka Rijnhout

Prof. mr. dr. Rianka Rijnhout

Hoogleraar
Molengraaff Instituut voor privaatrecht
r.rijnhout@uu.nl

Rianka Rijnhout (1983) studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht in de periode 2001-2007. Zowel haar Bachelor als haar Master sloot zij cum laude af. In het kader van de tweejarige Master Legal Research heeft zij vooral onderzoek verricht op het gebied van het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht. Eén van haar onderzoeken, over de aansprakelijkheid van de wegbeheerder in geval van eenzijdige verkeersongevallen, is in boekvorm gepubliceerd.

Tijdens haar studie was Rianka Rijnhout onder meer werkzaam voor de Rechtswinkel Utrecht (sectie consument en bestuur) en als stagiair verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Daarnaast verbleef zij een half jaar in Denemarken om te studeren aan de Universiteit van Kopenhagen.

In september 2007 is Rianka gestart aan haar proefschriftonderzoek over schadevergoeding voor derden in personenschadezaken. Het doel van haar onderzoek was om het huidige systeem zoals dat in het Burgerlijk Wetboek is vastgelegd (artikelen 6:107, 107a en 108) te heroverwegen in het licht van de grondslagen en het systeem van het onrechtmatige daadsrecht en schadevergoedingsrecht. Een vraag die bijvoorbeeld is behandeld, is: bestaat er een grondslag voor de vergoeding van affectieschade of de inkomensderving van naasten? Rijnhout beperkte haar onderzoek niet tot vergoeding van schade van naasten en nabestaanden van het slachtoffer, maar heeft ook aandacht besteed aan vorderingsrechten van bijvoorbeeld hulpverleners (zijnde derden in personenschadezaken). In het kader van dit onderzoek is  een vergelijking gemaakt met het Duitse, Engelse en Franse recht. Op 1 juni 2012 heeft zij met succes haar proefschrift verdedigd. Haar promotoren waren Prof. mr. Ivo Giesen en mr. dr. Esther Engelhard.

Rianka is sinds 2012 als Universitair Docent verbonden aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht. Daarnaast is zij als onderzoeker verbonden aan het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (UCALL). In 2016 werd zij bevorderd tot Universitair hoofddocent. Haar onderzoek concentreert zich op het nationale, Europese en internationale aansprakelijkheidsrecht. De kernvraag die zij zichzelf stelt is of en hoe het aansprakelijkheidsrecht wel bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke en individuele problemen. In de media vroeg zij aandacht voor de problematiek rond de gaswinning in Groningen.

Van 2016-2019 was Rijnhout programmaleider van de Master Nederlands recht, programma Privaatrecht. Ook denkt zij mee over de toekomst van het Utrecht Law College. In haar onderwijs staan innovatieve onderwijsvormen centraal en vraagt zij aandacht voor interdisciplinariteit. Een (juridisch) probleem is niet monodisciplinair.

In 2016 is Rijnhout benoemd als één van de 24 leden van de Utrecht Young Academy.

In 2019 werd Rijnhout benoemd als één van de twee programmaleiders van het nieuw opgerichte onderzoekscluster Empirical Legal Research into Institutions for Conflict Resolution (ERI). ERI is onderdeel van het Sectorplan Rechtsgeleerdheid, en zij werkt in dat verband samen met onderzoekers van zusterfaculteiten, zoals Leiden en Nijmegen op het thema Instituties voor Conflictoplossing en Empirisch Juridisch Onderzoek.

In 2020 behaalde zij haar Senior Kwalificatie Onderzoek. Ook promoveerde in het bijzondere jaar 2020 haar eerste promovenda op het onderwerp 'Secundaire zorgplichten' (Kirsten Maes).

Sinds 2011 is Rianka medewerker van het tijdschrift Aansprakelijkheid, Verzekering en Schade. Daarnaast is zij sinds 2013 redactielid van zowel Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade (TVP) als Letsel & Schade (L&S, tot 2019). Sinds 2015 is Rianka voorzitter van de Werkgroep Normering van De Letselschade Raad, die als doel heeft tot een efficientere afwikkeling van letselschadevorderingen te zorgen, en daarmee voor rechtszekerheid voor en rechtsgelijkheid tussen slachtoffers. Sinds 2019 is Rijnhout ook één van de drie permanente docenten in de postacademische opleiding van de LSA.