Prof. dr. ir. R.C.H. (Roel) Vermeulen

Hoogleraar
One Health Epidemiology Chemical Agents
r.c.h.vermeulen@uu.nl

Nationale samenwerkingen


Exposome-NL
Roel Vermeulen is sinds september 2019 coördinator van het NWO Zwaartekrachtprogramma Exposome-NL. Dit consortium, dat bestaat uit een team van toponderzoekers van verschillende universiteiten en medische centra, onderzoekt welke factoren van het exposoom belangrijk zijn voor onze gezondheid en hoe deze factoren (samen)werken. De wetenschappers starten met onderzoek naar de oorzaken van hart- en vaatziekten en diabetes type 2, maar uiteindelijk is het exposoom van toepassing op alle chronische aandoeningen.

Exposome-Scan
In mei 2021 werd bekend dat het project Exposome-Scan, dat voortbouwt op Exposome-NL, 3,2 miljoenen euro uit het programma NWO-groot krijgt. Met de beurs gaan onderzoekers van verschillende Nederlandse instituten en medische centra een unieke en grootschalige open faciliteit bouwen voor onderzoek naar het exposoom. Het onderzoek bij Exposome-Scan zal bergen met data opleveren. De analyse daarvan neemt de Universiteit Utrecht op zich, onder leiding van Vermeulen.

Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven
Vermeulen is één van de grondleggers van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL). DKH GSL is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. Samen met inwoners werken ze aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. 

P4O2
Sinds september 2020 maakt Vermeulen deel uit van het consortium Precision Medicine for more Oxygen (P4O2), dat bestaat uit een team van toponderzoekers, private partijen en patiëntvertegenwoordigers, die samen de risicofactoren van langdurige gezondheidsklachten na COVID-19 in kaart brengen. Financiering is mede mogelijk gemaakt door Health-Holland.

Internationale samenwerkingen

Vermeulen leidt ook de Europese Horizon2020 projecten EXPANSE (urban exposome) en AURORA (microplastics).

Cohort studies

Vermeulen is de trekker van verschillende grote case-control en prospectieve studies in beroeps- en algemene bevolking: LifeWork, EPIC-NL, Nightingale, AMIGO, PIAMA.