Dr. Odilia Laceulle

Martinus J. Langeveldgebouw
Heidelberglaan 1
Kamer H2.46
3584 CS Utrecht

Dr. Odilia Laceulle

Universitair hoofddocent
Ontwikkelingspsychologie
030 253 2977
o.m.laceulle@uu.nl

‘Het risico in coronatijd is dat studenten niet toekomen aan belangrijke zaken zoals uit huis gaan of een grote reis zonder ouders maken. Dat soort ervaringen zijn niet alleen leuk voor ze, maar vooral belangrijk om zelfstandig en volwassen te worden.’


Odilia Laceulle is UHD Ontwikkelingspsychologie (met ius promovendi).


Laceulle doet onderzoek naar de ontwikkeling van jongeren. Ze kijkt daarbij zowel persoonskenmerken (“wie ben jij?”) als naar kenmerken van de omgeving (“wat maak je mee?”). Wordt de persoonlijkheid van jongeren gevormd door omgevingsfactoren zoals stress, trauma en sociale relaties? Of creëren jongeren hun eigen omgeving op basis van wie ze zijn? En wat is de invloed van karaktereigenschappen en omgevingsfactoren op de mentale gezondheid van jongeren, nu en in de toekomst?

Laceulle is als senioronderzoeker geaffilieerd aan het Centrum Adolescentenpsychiatrie, Reinier van Arkel in Den Bosch en bij HYPE, GGZCentraal, in Amersfoort. Daarnaast was ze onder meer betrokken bij onderzoek naar de effecten van corona op jongeren binnen de ’Jongeren Challenge’ van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), en de 'Ken Jezelf Challenge' van Studium Generale. 

Laceulle is een van de community chair houders van Universiteit Utrecht's strategische thema 'Dynamic of Youth', domain 'Thriving & Healthy Youth'. 

Laceulle studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in de ontwikkeling van jongeren. Ze promoveerde cum laude aan de Universiteit van Groningen op haar onderzoek naar het aanpassingsvermogen van adolescenten.