Dr. N.C.R. (Nikae) te Moller

Onderzoeker
Equine Musculoskeletal Biology
Universitair docent
Equine Musculoskeletal Biology
n.c.r.temoller@uu.nl

Nikae te Moller is paardendierenarts met een specifieke interesse in het bewegingsapparaat. Als onderzoeker bij het departement Clinical Sciences houdt ze zich samen met een multidisciplinair team bezig met bewegingsanalyse van paarden op basis van objectieve meetmethoden. 

 

In december 2019 promoveerde ze op haar proefschrift “Does cartilage damage doom the joint?”, waarvoor ze nieuwe methodes onderzocht om kraakbeenschade in het gewricht objectiever en nauwkeuriger te diagnosticeren. Daarnaast onderzocht ze het effect van belasting en van kraakbeenschade op andere weefsels in het gewricht zoals de gewrichtsvloeistof en de binnenbekleding van het gewrichtskapsel.

 

Publieksproject "Joints Jumping for Joy"

Met behulp van het Public Engagement Seed Fund legde Nikae de prachtige dynamiek van het gewricht en de complexiteit van artrose uit, door het te dansen. Dit deed ze samen met L.O.F. DanceCrew Utrecht. "Met dit project wil ik op een creatieve en toegankelijke manier mijn onderzoek met het publiek delen én aandacht vragen voor onderzoek naar artrose. Ook wil ik andere wetenschappers inspireren hun werk op een creatieve manier te delen door te laten zien dat wetenschap en kunst elkaar kunnen versterken."
Bekijk hier de video:

https://www.uu.nl/bite-of-science/dans-waarom-is-artrose-zo-moeilijk-te-behandelen