Drs. Rieke van Leeuwen

Promovendus
Kunstgeschiedenis
m.j.vanleeuwen1@uu.nl

Rieke van Leeuwen studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij was tien jaar conservator van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen van het Mauritshuis in Den Haag voordat ze in 1994 aan de slag ging bij het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis te Den Haag. In 2001 werd zij hoofd digitale collecties van het RKD en ontwikkelde ze mede de infrastructuur van kunsthistorische data in RKD Explore.

In 2013 werd ze projectleider van het Gerson Digital, een onderzoeksprogramma van het RKD, dat naar verwachting in 2023 zal worden afgerond. Dit project betreft de verspreiding en impact van 17de-eeuwse Nederlandse kunst buiten de Nederlanden. Sinds januari 2019 is Rieke tevens buitenpromovendus aan de Universiteit Utrecht bij prof.dr. Thijs Weststeijn op het onderwerp Patterns in the transnational mobility of artists from the Low Countries 1400-1800. In het onderzoek maakt zij o.a. gebruik van data die zijn verzameld in het kader van het Gerson project van het RKD.


The dispersal of Dutch (blue) and Flemish (red) artists until 1800. Source: RKDMaps and RKDartists&, reference date February 2019