Lars Tummers is hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap, in het bijzonder Publiek Management en Gedrag. Hiervoor heeft hij bij de Erasmus Universiteit Rotterdam gewerkt, achtereenvolgens als promovendus, universitair docent en universitair hoofddocent. Verder was hij gastonderzoeker bij de Universiteit van Oxford, de Universiteit van Californië, Berkeley (op basis van een EU Marie Curie Grant) en werkte hij als consultant bij PricewaterhouseCoopers (PwC). Hij heeft bedrijfseconomie gestudeerd (Tilburg University, Universita Bocconi, Milaan) en bestuurskunde (Research Master, samenwerking Erasmus Universiteit Rotterdam, Tilburg University en Universiteit Utrecht).

Onderzoeksinteresses

Als promovendus heeft Lars Tummers een nieuw model ontwikkeld om de problemen van professionals bij het implementeren van beleid door de overheid te peilen. Dit model, genaamd 'beleidsvervreemding' heeft de basis gevormd voor zijn boek “Policy Alienation and the Power of Professionals”(Edward Elgar, 2013) en heeft nieuw onderzoek (o.a. de promotie van dr. Nadine van Engen) geinspireerd.

Zijn onderzoeksinteresses zijn leiderschap, gedragsverandering, en de relatie tussen de burger en de overheid. In het kader hiervan ontwikkelt hij een nieuw interdisciplinair vakgebied, waarbij psychologie en bestuurskunde gecombineerd worden, genaamd ‘gedragsbestuurskunde’.

Gepubliceerd werk op het gebied van leiderschap gaat onder andere over leiderschap en zinvol werk, over het meten van leiderschap, en over de effecten van leiderschap op de energie en het gedrag van medewerkers, en een studieboek. Gepubliceerd werk op het gebied van gedragsbestuurskunde bevat onder andere position papers, onderzoek naar beleidsvervreemding, omgaan met stress en een populair-wetenschappelijk boek over Nudging.

 

Grants/prijzen (selectie)

  • PhD op het gebied van beleidsvervreemding, ‘cum laude’ beoordeeld en de Nederlandse PhD-prijs voor voorbeeldige sociale wetenschap scholarship verkregen (Praemium Erasmianum).
  • Beste artikel prijs verkregen voor een artikel in Public Management Review over co-creatie and co-producing bij sociale innovaties, met William Voorberg en Victor Bekkers.
  • Beste artikel prijs verkregen voor een artikel in the Journal of Public Administration, Review, & Theory (JPART), samen met Sebastian Jilke.
  • Onderzoeksprijs Erasmus Universiteit Rotterdam 2013. De Onderzoeksprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • EU FP7 Marie Curie Fellowship over stress en coping van publieke dienstverleners (€180.000) (COPING) (PI)
  • EU FP7 Project over sociale innovatie in de publieke sector (€2.5 Mln) (LIPSE) (co-PI)
  • NWO VENI Project over agressieve burgers en coping (€ 250.000) (VENI) (PI)
  • NWO VIDI Project over stereotype ambtenaren, genaamd ‘luie ambtenaren’ (€ 800.000) (VIDI) (PI)
  • NWO Research Talent Project over service sabotage bij publieke dienstverleners (€ 220.000) (Sabotage) (PI, met student Maurits van Leeuwen en prof. dr. Steven Van de Walle)
  • Benoemd als lid van de Utrecht Young Academy van de Universiteit Utrecht.