Laurien Crump (1978) is Cum Laude afgestudeerd in zowel Klassieke Talen aan de Universiteit van Cambridge (2000) als Comparative History aan de Universiteit Utrecht (2009). Na een tien jaar lange carriere als docent Klassieke Talen, Geschiedenis en Kritisch Denken, werd zij in september 2010 aangesteld als Junior Universitair Docent / Onderzoeker bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Btrekkingen aan de Universiteit Utrecht. In maart 2012 heeft ze de Docenttalentprijs van de gehele Universiteit Utrecht gewonnen.

Laurien heeft in september 2013 haar proefschrift over de mulitalteralisering van het Warschaupact afgerond en is toen tot Universitair Docent benoemd. In januari 2014 is zij Cum Laude geopromoveerd. Haar proefschrift is gebaseerd op uitgebreid archiefonderzoek in o.a. Boekarest, Berlijn en Rome en is in februari 2015 door Routledge (Londen/New York) gepubliceerd, onder de titel The Warsaw Pact Reconsidered: International Relations in Eastern Europe, 1955–1969. Haar boek heeft in april 2017 de internationale 'BASEES Blazyca prijs' voor het beste boek over Oost-Europa gewonnen.

Laurien heeft een deel van haar onderzoek gedaan als Senior Associate Member aan St. Antony's College, Oxford, en heeft ook langere tijd in Roemenië, Duitsland, Italië en Rusland doorgebracht. Daarnaast heeft ze haar onderzoek op een groot aantal internationale conferenties gepresenteerd, variërend van The London School of Economics en de George Washintgon University tot Praag, Parijs en Padua. Haar kennis van negen Europese talen stelt haar in staat tot archiefonderzoek in een groot aantal landen. Dit heeft geresulteerd in vele hoofdstukken en artikelen in internationale peer reviewed bundels en tijdschriften. 

Laurien is thans bezig met een onderzoek over de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, waarin ze onderzoekt hoe de CVSE (1972-90) bijdroeg aan een vreedzaam verloop van de Koude Oorlog en het einde daarvan door Paneuropese, multilaterale diplomatie. Dit is een uitermate actueel en relevant onderwerp voor Europese Veiligheid vandaag de dag, aangezien een alomvattende dialoog thans schittert in afwezigheid. Ook op dit vlak heeft Laurien al verscheidene artikelen gepubliceerd en een bijdrage geleverd aan het publieke debat.