Klara Elwenspoek MSc

Earth Simulation Lab
Princetonlaan 4
Kamer 0.02
3584 CB Utrecht

Klara Elwenspoek MSc

Onderzoeks- en onderwijsmedewerker
Experimental rock deformation
k.e.m.elwenspoek@uu.nl

Loopbaan

Gedreven door mijn liefde voor mineralen en stenen en een ontzag voor grote aardse processen zoals plaattektoniek ben ik aardwetenschappen gaan studeren en daarna geofysica. Uiteindelijk ontstond ook de behoefte om deze liefde te delen en zo studeerde ik uiteindelijk af in de wetenschapseducatie en -communicatie. Na een tijdje voorlichting te hebben gegeven op scholen aan meisjes over bèta, techniek en ICT kwam ik in een geotechnisch laboratorium terecht. In eerste instantie had ik meer een coördinerende rol, maar wat ik veel mooier vond was zelf de proeven uitvoeren. Ik miste echter de geologie en ook de universiteit. Omdat ik binnen de geotechniek voornamelijk geïnteresseerd was in het gedrag van het materiaal ging ik op zoek naar iets vergelijkbaars binnen de geologie. Bovendien wilde ik het liefst ook mijn steentje bijdragen aan de energietransitie. Het HPT lab bleek een goede match te zijn!

 

Functie

Mijn passie voor laboratoriumwerk, geologie en onderwijs komen heel mooi samen in deze functie. Als onderzoeks- en onderwijsmedewerker ondersteun ik de wetenschappelijke staf van het HPT (High Pressure Temperature) lab in hun onderwijs- en onderzoekstaken. Mijn voornaamste taken bestaan uit laboratoriumwerkzaamheden die gerelateerd zijn aan het voorbereiden van experimenten en het analyseren van materiaal voor onderzoeksprojecten van Bachelor en Master studenten, PhD's en PostDocs. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor een deel communicatie en PR, zoals het bijhouden van de HPT website en het verzorgen van rondleidingen. 

 

Expertise

Het uiteindelijke doel is om expertise te ontwikkelen op een aantal apparaten, zodat ik studenten, PhDs en Postdocs kan instrueren en begeleiden bij verschillende analyses zoals Thermografische analyse (TGA), Korrelgrootte verdeling door middel van laser diffractie (Mastersizer), Infraroodspectroscopie en -microscopie (FTIR), Polarisatiemicroscopie, Permeabiliteits- en waterdoorlatendheidsmetingen en waarschijnlijk ook Electronenmicroscopie (SEM).