The Netherlands, with its dense population of humans and livestock, international transport and travel hubs, and water-dominated landscape is particularly vulnerable to infectious disease outbreaks. The One Health Consortium aims to understand if and how changes in climate, farming, water management and travel lead to mosquito-borne disease outbreaks, to be better prepared.
Alle zoogdieren dragen virussen bij zich. Virussen van vleermuizen zijn wereldwijd een bron van opkomende infectieziekten. We weten niet goed welke virussen de 17 soorten vleermuizen in Nederland herbergen, en of deze schadelijk zijn voor de mens. Dit gebrek aan kennis veroorzaakt soms onnodige ongerustheid.
De doelstelling van dit project is om kennis te vergroten over vleermuizen in Nederland als een bron van op mens overdraagbare (zoönotische) virusinfecties.
Daartoe gaan we dood gevonden vleermuizen en vleermuisuitwerpselen testen om te bepalen welke virussen ze herbergen. We gaan bloedmonsters van mensen met een verhoogde kans op contact met vleermuizen testen om te bepalen of ze met vleermuisvirussen besmet worden. Tegelijk zal deze mensen gevraagd worden over hun kennis en risicobeleving van vleermuizen.
De verkregen kennis zal bijdragen aan verbetering van het voorkómen van de overdracht van virusinfecties van vleermuis op mens en zal bijdragen aan bescherming van vleermuizen.