Dr. Jeroen Dudink

Universitair hoofddocent 
Onderzoeker 
Transcomplex
Trans 10
3512 JK Utrecht

Dr. Jeroen Dudink

Universitair hoofddocent
Geneeskunde
Onderzoeker
Geneeskunde
j.dudink@uu.nl

“Slaap is één van de krachtigste medicijnen om het kwetsbare, pasgeboren brein te beschermen.”

Onderzoeksfocus: neonatale neurologie, neuroimaging en monitoring, analyseren van natuurlijke slaapcycli van pasgeborenen

Jeroen Dudink is neonatoloog bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis en universitair hoofddocent bij het UMC Utrecht. Zijn onderzoeksfocus is gericht op neuroimaging van het neonatale brein, de neonatale kleine hersenen en slaap. Vooral bij pasgeborenen is slaap essentieel voor de hersenontwikkeling. In het laatste trimester van de zwangerschap slapen de babies tot wel 22 uur per dag, waarvan een heel groot deel van de tijd in actieve slaap (REM slaap). De hersenen van baby’s leggen dan verbindingen aan die essentieel zijn voor de motorische ontwikkeling, aandachtspanne, interacties met anderen en zelfregulatie.

Prematuur geboren baby’s krijgen tijdens een ziekenhuisopname vaak maar zo'n 14 tot 16 uur (en vaak zelfs veel minder) slaap, vanwege alle medische ingrepen en omgevingsfactoren (zoals veel licht en geluid). Dit niveau van slaaptekort is zorgwekkend omdat baby's letterlijk hun eigen brein opbouwen terwijl ze slapen. Neurologische ontwikkelingsproblemen kunnen een gevolg zijn van dit slaaptekort. Voor het Sleep Well Baby Project ontwikkelden Dudink en een team van datawetenschappers van het UMCU en medisch specialisten een voorspellend algoritme dat de slaapfase van een (prematuur) pasgeborene kan weergeven. Hiermee kan de zorg buiten het slapen om gepland worden en blijft het kwetsbare brein beter beschermd.

Interessegebieden:

  • Geavanceerde hersenbeeldvorming
  • Hersenmonitoring
  • Neonatale slaap