Dr. H.M. (Hanna) Dusza MSc

Dr. H.M. (Hanna) Dusza MSc

Universitair docent
One Health Toxicology
h.m.dusza@uu.nl

“De blootstelling van ongeboren baby’s aan milieuverontreinigende stoffen is een groeiend gezondheidsprobleem en verdient meer wetenschappelijk onderzoek.”

Hanna Dusza richt zich op het ontwikkelen van methodes om de prenatale blootstelling te meten aan hormoonverstorende stoffen (EDC's) en andere milieuverontreinigende stoffen zoals micro/nanoplastics. Dusza onderzoekt de effecten van deze stoffen op de placenta en de zich ontwikkelende foetus.

Stoffen in de baarmoeder

Het onderzoek naar prenatale blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen en hun bijdrage aan de ontwikkelingsetiologie van ziekten is een zorg is voor de volksgezondheid maar staat nog in de kinderschoenen. Er zijn duizenden door de mens gemaakte chemicaliën in het milieu, waarvan velen de placenta kunnen passeren en mogelijk schadelijk zijn voor de foetus tijdens zijn meest kwetsbare ontwikkelingsperiode. De mate waarin baby's aan deze verontreinigende stoffen worden blootgesteld en hun toxiciteitsmechanismen zijn echter nog grotendeels onbekend. Dusza's onderzoek richt zich op de aanpak van deze kwesties.

Promotie en huidig onderzoek

Tijdens haar promotieonderzoek ontwikkelde Dusza een nieuwe methode om een breed scala aan mogelijk schadelijke chemische stoffen (met name EDC's) in het menselijk vruchtwater te detecteren en te karakteriseren. Vruchtwater is een opslagplaats voor veel vervuilende stoffen waaraan moeders tijdens de zwangerschap worden blootgesteld en staat in direct contact met de foetus. Het vruchtwater kan tijdens de bevalling op een niet-invasieve manier worden verzameld, waardoor wetenschappers de prenatale blootstelling kunnen bestuderen. Het huidige onderzoek van Dusza richt zich op in vitro placenta modellen om de utero toxicokinetiek en toxiciteit van micro- en nanoplastische deeltjes en bijbehorende EDC's te bestuderen. Het is baanbrekend onderzoek naar de blootstelling en effecten van microplastics in de menselijke foetale omgeving. Voor dat onderzoek past Dusza een breed scala aan chemische en toxicologische methoden toe, zoals gerichte en niet-gerichte chemische analyse (UPHPLC, HRLC-MS, Orbitrap, GC-MS), in vitro bioassays, moleculaire en cellulaire toxiciteitstests, qPCR-analyse, immunocytochemie en high-content cellulaire beeldvorming. Het project wordt gefinancierd door ZonMW.