Dr. Fernanda Paganelli

Dr. Fernanda Paganelli

Universitair docent
Geneeskunde
f.paganelli@umcutrecht.nl

“Het vermogen om alle bacteriën in ons darmkanaal te rangschikken, opent een hele nieuwe wereld om beter te leren begrijpen waarom sommige mensen ziek worden, maar anderen niet.”

Onderzoeksfocus: darmbacteriën, invloed van bacteriële clusters op ziekten

Fernanda Paganelli is universitair docent Medische Microbiologie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ook is zij nauw betrokken bij de Utrecht Exposome Hub. Haar onderzoek richt zich op het opkomende veld van de darmbacteriën. Het is pas sinds een jaar of tien, vijftien dat wetenschappers in staat zijn om deze bacteriën als een gemeenschap te ordenen. Fernanda Paganelli probeert te achterhalen wat al deze verschillende bacteriën in het menselijk lichaam doen en met name hoe verschillende combinaties of clusters van bacteriën ziekten beïnvloeden. Meer inzicht hierin kan een enorme impact hebben op de behandeling van aandoeningen zoals immuunziekten, kanker, diabetes, antibioticaresistentie of infectieziekten.


Een voorbeeld van hoe medische ingrepen de darmmicrobiota blijvend kunnen beïnvloeden is een van Fernanda's recente werkzaamheden bij patiënten met obesitas. Samen met andere onderzoekers van de Exposome Hub onderzocht ze de rol van de microbiota op gewichtsverlies bij morbide obesitaspatiënten. Ze bestudeerden de veranderingen van de microbiële gemeenschappen in de darmen in fecesmonsters van 45 patiënten die een crashdieet ondergingen, gevolgd door een maagverkleining. Zes maanden later bleek dat de samenstelling van de darmmicrobiota bij deze patiënten permanent veranderde en dat deze veranderingen al binnen twee weken na de operatie werden waargenomen. Dit is waarschijnlijk een weerspiegeling van de aanpassing van de microbiota aan de veranderingen die de patiënten ondergingen. Fernanda Paganelli gebruikt deze inzichten binnen haar onderzoek om bijvoorbeeld minder invasieve methoden te vinden die dezelfde duurzame resultaten kunnen opleveren.

 

Interessegebieden:

  • Intestinale microbiota
  • Microbioom
  • Darmziekten en hun preventie
  • Nieuwe behandelingsstrategieën
  • Antibioticaresistentie
  • Darmorganoïden