Dr. Andries Hof

Dr. Andries Hof

Onderzoeker
Environmental Sciences
a.f.hof@uu.nl

Welkom op mijn profielpagina. Ik ben Andries Hof, sinds 2015 gastonderzoeker bij het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht. Ik heb een achtergrond in milieu- en ontwikkelingseconomie en na het afronden van mijn studie in 1999 heb ik bij verschillende onderzoeksinstituten in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten gewerkt.

In 2007 trad ik in dienst bij het PBL Planbureau voor de Leefomgeving, waar ik mij specialiseerde in klimaatverandering en integrale beoordeling. Na mijn promotie heb ik mijn onderzoek op dit gebied voortgezet binnen het IMAGE-team. In 2023 heb ik het PBL verruild voor het RIVM. Bij het RIVM werk ik aan integrale beoordeling van een breed scala aan duurzaamheidsuitdagingen, waaronder die gerelateerd aan klimaatverandering en biodiversiteit.

De afgelopen 8 jaar ben ik co-promotor geweest van 7 promovendi en heb ik 4 studenten begeleid bij hun masterscriptie (zie aparte pagina onderzoeksbegeleiding). Met de hulp van veel collega's ben ik erin geslaagd reviewers en redacteuren te overtuigen om meer dan 80 publicaties te accepteren in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder toptijdschriften als Nature, Nature Climate Change, Nature Energy, Global Environmental Change en Environmental Research Letters. Hiernaast ben ik ook als mede-auteur betrokken bij verschillende rapporten, zoals het UNEP 2014 Emission Gap Report, het UNEP 2018 Adapation Gap Report, het UNECA rapport over Loss & Damage in Africa en het rapport Perspectives on Transitions to Sutainability van het Europees Milieuagentschap (EEA). Ik ben er stellig van overtuigd dat onderzoek – vooral als het gaat om onderwerpen als klimaatverandering en duurzaamheid – maatschappelijk relevant moet zijn en ben er daarom trots op dat ik op de @Reuters Hot List terecht ben gekomen als een van de 1000 meest invloedrijke klimaatwetenschappers wereldwijd.

Nevenactiviteiten

Ik ben assoicate deputy editor van het tijdschrift Climatic Change en lid van het international steering committee van de sectie Energy en Climate Change van het tijdschrift Energies. Ik ben ook lid van de internationale stuurgroep van het Oostenrijkse klimaatonderzoeksprogramma, dat jaarlijks ongeveer 15 onderzoeksprojecten financiert met een totaal budget van ongeveer 5 miljoen euro.