Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Duurzaamheid

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw.
De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.


Duurzaamheidsweek SURE 6-10 oktober
Voor de derde keer participeert de Universiteit Utrecht in de duurzaamheidsweek SURE. De meeste programmaonderdelen van de UU vinden plaats op dinsdag 7 oktober.

SURE wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Utrecht Sustainability Institute en het Utrecht Science Park.

Ga naar het UU-programma en kijk voor het volledige programma van de SURE-week op www.sure-utrecht.nl. Lees meer over SURE.

 

Universiteit Utrecht is partner van de Sustainability Challenge
De Sustainability Challenge is een nationale business case competitie waar elk jaar 100 geselecteerde studenten en starters twee maanden lang werken aan actuele duurzaamheidsvraagstukken voor vijf grote Nederlandse bedrijven.

SC2014

De Sustainability Challenge 2014 wordt georganiseerd door SustainableMotion in samenwerking met haar partners, waaronder de Universiteit Utrecht.

Ben je een student of starter voor duurzaamheid niet meer dan logisch is? Kijk dan voor meer informatie over de challenge, inschrijven en de business cases op de website van SustainableMotion.

Flyer Sustainability Challenge (pdf)

Let op: inschrijven is mogelijk tot 20 september

Living Lab Green Office Utrecht

Een van de belangrijkste taken van de Green Office Utrecht is het gebruiken van alle kennis binnen de Universiteit Utrecht aangaande duurzaamheid. De beste manier om van deze kennis en de capaciteiten van de Utrechtse studenten te benutten is het integreren van de researchprojecten van studenten binnen duurzaamheidsvraagstukken die spelen bij de Universiteit Utrecht. Daarom ontwikkelt de Green Office Utrecht een Living Lab.

Lees meer over Living Lab

Nieuws

Waterschaarste kan worden teruggedrongen voor 2050
duurzaamheidOnderzoekers van de Universiteit Utrecht en McGill University in Montreal menen dat waterschaarste over zo’n 35 jaar beduidend teruggedrongen kan zijn. Hun ideeën publiceerden ze in Nature Geoscience. .

Lees verder


Introductie Netherlands Earth System Science Centre

Onderzoek

Bescherming van water
“Water is een bron van leven. Beschermen van water is van groot belang en is de focus van waterrecht in Utrecht. Binnen deze focus richten we ons op veiligheid, billijkheid, gedeelde verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Waterrecht heeft betrekking op recht en grondwater, zoet water, zeewater, drinkwater, vervuiling en overstromingen. Rondom het laatste thema onderzoeken we bijvoorbeeld het beleid gericht op het beperken van overstromingen. Veranderingen in het klimaat en toenemende verstedelijking langs grote rivieren in Europa zorgen voor een grotere kans op overstromingen. Dijken alleen houden dit niet tegen. Samen met bestuurs- en milieukundigen onderzoeken we de mogelijkheden van een verbreding van de strategie van 'dijken bouwen', naar meerlaagse veiligheid, waarbij ook pro-actieve ruimtelijke ordening en bouwvoorschriften als goede evacuatieroutes deel uitmaken van het waterveiligheidsbeleid.”

Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht

Meer voorbeelden van duurzaamheidsonderzoek

Onderwijs

Dierengedrag, tropische bossen, de werking van onze hersenen, klimaatverandering, het leven in zee en gentherapie; dat is allemaal Biologie.

Het Biologisch onderzoek in Utrecht gaat over de volgende onderwerpen:

  • Klimaat
  • Duurzaamheid van ecosystemen
  • Architectuur en dynamiek van biomoleculen
  • Gedrag van organismen
  • Wetenschapseducatie

Meer duurzaamheidsonderwijs

Bedrijfsvoering

De Universiteit Utrecht richt zich steeds meer op duurzame bedrijfsvoering.

Selecta test elektrisch vervoer

selecta test elektrisch vervoerOm alle gebouwen van de Universiteit Utrecht regelmatig te voorzien van verse koffie legt Selecta in de stad veel kilometers af met een traditioneel bestelbusje. Om het milieu te sparen is Selecta op 22 mei een pilot gestart in de binnenstad om te onderzoeken of dit traditionele busje vervangen kan worden door een elektrisch busje. Als de pilot in de herfst een succes blijkt te zijn, dan gaan de elektrische busjes ook op de Uithof rijden.

Meer over duurzame bedrijfsvoering

Community

Binnen de academische gemeenschap zijn er verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid.

groentetas
Zo nemen Studenten nemen initiatief tot verkoop van duurzame groente.
Iedere maandag staan zij met een groentekraam in het Ruppertgebouw. Meer informatie op www.groentetas.nl.Meer voorbeelden van initiatieven vanuit de academische gemeenschap