Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Duurzaamheid

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw.
De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.


Duurzaamheidsweek SURE 6-10 oktober
Voor de derde keer participeert de Universiteit Utrecht in de duurzaamheidsweek SURE. De meeste programmaonderdelen van de UU vinden plaats op dinsdag 7 oktober.

SURE wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Utrecht Sustainability Institute en het Utrecht Science Park.

Ga naar het UU-programma en kijk voor het volledige programma van de SURE-week op www.sure-utrecht.nl. Lees meer over SURE.


Nieuws

Prestigieuze InBev-Baillet Latour Antarctica Fellowship Award voor Utrechtse poolonderzoeker Jan Lenaerts
duurzaamheidPoolonderzoeker dr. Jan Lenaerts van de Universiteit Utrecht heeft de prestigieuze InBev-Baillet Latour Antarctica Fellowship van €150.000 ontvangen. Hij krijgt de beurs voor zijn voorstel om de smelt op de ijsplaten in Oost-Antarctica en de impact daarvan op hun instabiliteit en het mondiale zeeniveau te onderzoeken. Aan Lenaerts is in juli ook een Veni-subsidie van NWO toegekend.

Lees verder


Introductie Netherlands Earth System Science Centre

Onderzoek

Gewassen beschermen tegen klimaatverandering
“Het Utrechtse plantenonderzoek weet tot op moleculair niveau te achterhalen hoe plantensoorten omgaan met klimaatveranderingen zoals overstromingen of veranderingen in temperatuur of de hoeveelheid CO2 in de lucht. Zo hebben we onlangs voor het eerst opgehelderd hoe een plant weet dat hij onder water staat. Dit is niet alleen fascinerende kennis waar wereldwijd al tientallen jaren naar wordt gezocht; het geeft ook heel direct mogelijkheden om gewassen te kweken die beter bestand zijn tegen de overstromingen die met klimaatverandering samenhangen.”

Rens Voesenek, hoogleraar Planten Ecofysiologie.

Meer voorbeelden van duurzaamheidsonderzoek

Onderwijs

De bachelor Aardwetenschappen is een brede natuurwetenschappelijke opleiding met aspecten vanuit de natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie en aardrijkskunde. Binnen de opleiding komt onder andere het ontstaan van gebergten en de oorzaken van aarbevingen aan bod.

Daarnaast is er veel aandacht voor het milieu en klimaat en de geschiedenis van de bodem van Nederland. Het verleden is de sleutel voor de toekomst. Onderzoek van het verleden maakt een nauwkeuriger voorspelling van het klimaat en milieu van de toekomst mogelijk.

Meer duurzaamheidsonderwijs

Bedrijfsvoering

De Universiteit Utrecht richt zich steeds meer op duurzame bedrijfsvoering.

Selecta test elektrisch vervoer

selecta test elektrisch vervoerOm alle gebouwen van de Universiteit Utrecht regelmatig te voorzien van verse koffie legt Selecta in de stad veel kilometers af met een traditioneel bestelbusje. Om het milieu te sparen is Selecta op 22 mei een pilot gestart in de binnenstad om te onderzoeken of dit traditionele busje vervangen kan worden door een elektrisch busje. Als de pilot in de herfst een succes blijkt te zijn, dan gaan de elektrische busjes ook op de Uithof rijden.

Meer over duurzame bedrijfsvoering

Community

Binnen de academische gemeenschap zijn er verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid.

groentetas
Zo nemen Studenten nemen initiatief tot verkoop van duurzame groente.
Iedere maandag staan zij met een groentekraam in het Ruppertgebouw. Meer informatie op www.groentetas.nl.Meer voorbeelden van initiatieven vanuit de academische gemeenschap