Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Duurzaamheid

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw.
De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.

Nieuws

Anton Pijpers opent Expertise Lab Sustainability Challenge

Anton PijpersProf. dr. Anton Pijpers zal vrijdag 17 oktober het Expertise Lab openen bij de Green Office Utrecht. Het Expertise Lab is onderdeel van de Sustainability Challenge, een nationale business case competitie waar elk jaar 100 geselecteerde studenten en starters werken aan actuele duurzaamheidsvraagstukken voor 5 grote Nederlandse bedrijven. De Universiteit Utrecht is partner van de Sustainability Challenge.  

Tijdens het Expertise lab draait alles om het vergaren van kennis en expertise. De deelnemende teams kunnen van gedachten wisselen en brainstormen met experts om hun oplossing optimaal aan te scherpen. Ook zijn er bedrijfsbegeleiders aanwezig om tussentijdse feedback te geven op de voortgang van de oplossingen. Ook krijgen de deelnemers een workshop 'presenteren' om de oplossing van hun business case tijdens de halve finale zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen.

De Sustainability Challenge loopt van 3 oktober tot en met 27 november 2014.

Meer informatie

Impressie kickoff Sustainability Challenge

Onderzoek

Gewassen beschermen tegen klimaatverandering
“Het Utrechtse plantenonderzoek weet tot op moleculair niveau te achterhalen hoe plantensoorten omgaan met klimaatveranderingen zoals overstromingen of veranderingen in temperatuur of de hoeveelheid CO2 in de lucht. Zo hebben we onlangs voor het eerst opgehelderd hoe een plant weet dat hij onder water staat. Dit is niet alleen fascinerende kennis waar wereldwijd al tientallen jaren naar wordt gezocht; het geeft ook heel direct mogelijkheden om gewassen te kweken die beter bestand zijn tegen de overstromingen die met klimaatverandering samenhangen.”

Rens Voesenek, hoogleraar Planten Ecofysiologie.

Meer voorbeelden van duurzaamheidsonderzoek

Onderwijs

De bachelor Aardwetenschappen is een brede natuurwetenschappelijke opleiding met aspecten vanuit de natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie en aardrijkskunde. Binnen de opleiding komt onder andere het ontstaan van gebergten en de oorzaken van aarbevingen aan bod.

Daarnaast is er veel aandacht voor het milieu en klimaat en de geschiedenis van de bodem van Nederland. Het verleden is de sleutel voor de toekomst. Onderzoek van het verleden maakt een nauwkeuriger voorspelling van het klimaat en milieu van de toekomst mogelijk.

Meer duurzaamheidsonderwijs

Bedrijfsvoering

De Universiteit Utrecht richt zich steeds meer op duurzame bedrijfsvoering.

LED-verlichting in Academiegebouw

Licht academiegebouwVoor het vierde achtereenvolgende jaar zijn in de zomerperiode onderhoudswerkzaamheden en zogenaamde quick wins gerealiseerd in het Academiegebouw. Dit jaar vonden de werkzaamheden vooral binnen plaats.  Tijdens deze werkzaamheden zijn onder andere  alle lichtbronnen verruild voor duurzame LED-verlichting.

Meer over duurzame bedrijfsvoering

Community

Binnen de academische gemeenschap zijn er verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid.

Tijdens de SURE duurzaamheidsweek vierde de Green Office Utrecht haar éénjarig bestaan. Daarnaast kreeg de Green Office goed nieuws van rector Bert van der Zwaan: zijn ambitie is om de Green Office in 2015 in omvang en activiteiten te laten verdubbelen.

Bert van der Zwaan

Meer voorbeelden van initiatieven vanuit de academische gemeenschap