Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Duurzaamheid

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw.
De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.

Living Lab Green Office Utrecht

Een van de belangrijkste taken van de Green Office Utrecht is het gebruiken van alle kennis binnen de Universiteit Utrecht aangaande duurzaamheid. De beste manier om van deze kennis en de capaciteiten van de Utrechtse studenten te benutten is het integreren van de researchprojecten van studenten binnen duurzaamheidsvraagstukken die spelen bij de Universiteit Utrecht. Daarom ontwikkelt de Green Office Utrecht een Living Lab.

Lees meer over Living Lab

Nieuws

Financiële impuls van €53.000,- voor onderzoek naar zonneconcentratoren
zonnepanelenZonne-energieonderzoeker Wilfried van Sark (Universiteit Utrecht) krijgt €53.000,- voor een rendementsonderzoek naar luminescente zonneconcentratoren. Deze concentratoren zijn een mogelijk goedkoop alternatief voor traditionele silicium zonnepanelen. Van Sark krijgt dit geld van Stichting FOM en het Italiaanse bedrijf AdTech..

Lees verder


Introductie Netherlands Earth System Science Centre

Onderzoek

De economie van afval
“Economische groei gaat niet altijd hand in hand met duurzaamheid. Natuurlijke hulpbronnen worden geconsumeerd en de afvalberg wordt groter. De vraag is echter of economische groei altijd schadelijk is voor het milieu. In de opkomende economieën van ontwikkelingslanden is dit het geval. Ontwikkelde landen laten echter een ander beeld zien. In het onderzoek gaan we op zoek naar de factoren die een rol spelen in dit verschil, zoals de rol van consumptie van duurzame goederen en het deel van het afval dat wordt gerecycled.”

Julia Swart, Assistant Professor in Economic Sustainability

Meer voorbeelden van duurzaamheidsonderzoek

Onderwijs

Dierengedrag, tropische bossen, de werking van onze hersenen, klimaatverandering, het leven in zee en gentherapie; dat is allemaal Biologie.

Het Biologisch onderzoek in Utrecht gaat over de volgende onderwerpen:

  • Klimaat
  • Duurzaamheid van ecosystemen
  • Architectuur en dynamiek van biomoleculen
  • Gedrag van organismen
  • Wetenschapseducatie

Meer duurzaamheidsonderwijs

Bedrijfsvoering

De Universiteit Utrecht richt zich steeds meer op duurzame bedrijfsvoering.

Selecta test elektrisch vervoer

selecta test elektrisch vervoerOm alle gebouwen van de Universiteit Utrecht regelmatig te voorzien van verse koffie legt Selecta in de stad veel kilometers af met een traditioneel bestelbusje. Om het milieu te sparen is Selecta op 22 mei een pilot gestart in de binnenstad om te onderzoeken of dit traditionele busje vervangen kan worden door een elektrisch busje. Als de pilot in de herfst een succes blijkt te zijn, dan gaan de elektrische busjes ook op de Uithof rijden.

Meer over duurzame bedrijfsvoering

Community

Binnen de academische gemeenschap zijn er verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid.

groentetas
Zo nemen Studenten nemen initiatief tot verkoop van duurzame groente.
Iedere maandag staan zij met een groentekraam in het Ruppertgebouw. Meer informatie op www.groentetas.nl.Meer voorbeelden van initiatieven vanuit de academische gemeenschap