Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Duurzaamheid

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw.
De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.

Nieuwe programmadirecteur Duurzaamheid Sierd Cloetingh benoemd tot Universiteitshoogleraar

Utrechts Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling behoort tot wereldtop

In de recente visitatie van het Nederlandse milieu-en duurzaamheidsonderzoek is het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht als de beste van Nederland beoordeeld. De exceptionele kwaliteit van het Copernicus Instituut werd door de buitenlandse experts unaniem gewaardeerd. Deze hoogste beoordeling onderschrijft de leidende rol van de Universiteit Utrecht in onderzoek naar een duurzame samenleving.
Lees meer

Paleontoloog Jelle Reumer in Universiteit van Nederland

De Utrechtse paleontoloog prof. dr. Jelle Reumer verzorgt in november een collegereeks bij de Universiteit van Nederland over natuur in de stad. De Universiteit Utrecht heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Universiteit van Nederland. Jaarlijks figureren in ieder geval drie Utrechtse wetenschappers in de collegereeks. Meer weten over de bijdrage van Jelle Reumer? Of de uitzending bijwonen?
 

Nieuws

Finale Sustainability Challenge

Logo Sustainable MotionOp donderdag 27 november vindt de finale van de Sustainability Challenge plaats. Tijdens de halve finale presenteerden 20 teams hun duurzame oplossingen. Elk team kreeg 5 minuten pitchtijd om hun oplossing aan de jury te presenteren. Vijf teams kwamen als winnaar uit de bus:

  • CircuLiander: recyclen van oude netwerkkabels
  • Making Water Personal: slimme flow-sensor die warmtegebruik in de douche meet en bewoners bewust maakt
  • Smartlogistics: recycling van medicijnen
  • Urban Green: plan voor een circulaire woonwijk
  • Energetic Minds: ontwikkeling van de applicatie Cofely Energy Coach.

Tijdens de finale wordt door de jury een winnaar gekozen. De jury bestaat uit:

  • Prof. dr. Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht
  • Lot van Hooijdonk, Wethouder gemeente Utrecht met onder andere duurzaamheid, milieu en verkeer en mobiliteit in haar agenda
  • Antoine Heideveld, directeur Het Groene Brein

Bekijk een korte impressie van de Sustainability Challenge tot nu toe.

Meer informatie 

Op 17 oktober opende prof. dr. Anton Pijpers het Expertise Lab, onderdeel van de Sustainability Challenge, bij de Green Office Utrecht.

Lees de bijdrage van Anton Pijpers op het Sustainbility Challenge Blog


Impressie Expertise Lab

Onderzoek

Plastics zonder aardolie
“Vrijwel alle chemische producten, uiteenlopend van antivries en medicijnen tot en met plastic en verf, worden momenteel gemaakt uit aardolie. En aardolie is duur en beperkt beschikbaar. Wij hebben nanodeeltjes ontwikkeld die biomassa zoals takken en snoeiafval omzetten in bouwstenen voor precies dezelfde producten. Ik ben er erg trots op dat het Utrechtse fundamentele onderzoek op deze manier concrete duurzame oplossingen kan bieden voor een wereldprobleem. In samenwerking met de chemische industrie werken we verder aan deze techniek, zodat mogelijk al binnen enkele jaren producten met deze techniek worden gemaakt.”

Krijn de Jong, hoogleraar Anorganische chemie.

Meer voorbeelden van duurzaamheidsonderzoek

Onderwijs

De bachelor Milieu-natuurwetenschappen is actueler dan ooit. Tijdens deze opleiding staat de vraag centraal hoe er een betere manier ontwikkeld kan worden om beter met onze planeet om te gaan. Hierbij wordt er gezocht naar innovatieve oplossingen voor milieuvraagstukken rond klimaatverandering en natuurbeheer.

Meer duurzaamheidsonderwijs

Bedrijfsvoering

De Universiteit Utrecht richt zich steeds meer op duurzame bedrijfsvoering.

LED-verlichting in Academiegebouw

Licht academiegebouwVoor het vierde achtereenvolgende jaar zijn in de zomerperiode onderhoudswerkzaamheden en zogenaamde quick wins gerealiseerd in het Academiegebouw. Dit jaar vonden de werkzaamheden vooral binnen plaats.  Tijdens deze werkzaamheden zijn onder andere  alle lichtbronnen verruild voor duurzame LED-verlichting.

Meer over duurzame bedrijfsvoering

Community

Binnen de academische gemeenschap zijn er verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid.

Tijdens de SURE duurzaamheidsweek vierde de Green Office Utrecht haar éénjarig bestaan. Daarnaast kreeg de Green Office goed nieuws van rector Bert van der Zwaan: zijn ambitie is om de Green Office in 2015 in omvang en activiteiten te laten verdubbelen.

Bert van der Zwaan

Meer voorbeelden van initiatieven vanuit de academische gemeenschap