Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Duurzaamheid

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw.
De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.

Doe mee aan de Nudge Leadership Challenge!

Ook dit jaar stelt de Universiteit Utrecht weer een plek voor een medewerker tussen de 20 en 30 jaar beschikbaar om deel te nemen aan de Nudge Leadership Challenge. Tijdens deze driedaagse competitie over ondernemen en duurzaamheid gaan 150 jonge professionals van verschillende bedrijven en instellingen de competitie met elkaar aan. Het thema dit jaar is: van een lineaire naar een circulaire economie. Solliciteren voor de Utrechtse medewerkersplek kan tot 15 mei 2014.
Lees meer

Nieuws

TEDxBinnenhof Talk 'A city that runs on CO2'

TEDx logoOp 31 maart werd TEDxBinnenhof gehouden met als thema 'Global challenges, Dutch solutions'. Hoogleraar Bert Weckhuysen, verbonden aan de Universiteit Utrecht en actief binnen het strategisch thema duurzaamheid, was een van de sprekers.

Zijn bijdrage, genaamd 'A city that runs on CO2' is terug te zien op Youtube.

Filmportret Marleen van Rijswick

“Mijn drijfveer is altijd geweest om bij te dragen aan een eerlijke samenleving"Prof. mr. Marleen van Rijswick is hoogleraar Europees en nationaal waterrecht bij de Universiteit Utrecht. Haar drijfveer is altijd geweest om bij te dragen aan een eerlijke samenleving. "Juist bij het onderwerp water en duurzaamheid, waarbij je kijkt naar alle groepen in de samenleving en toekomst, is het mooi om daar met waterrecht op die manier aan bij te kunnen dragen. "

Onderzoek

Energierevolutie
"Fotovoltaïsche zonne-energie (zonnestroom) wordt steeds goedkoper en zal in toenemende mate door individuele huishoudens worden toegepast. Dat zal leiden tot een vergaande ‘liberalising’ van de elektriciteitsvoorziening: centrale opwekking wordt vervangen door decentrale opwekking met zonnestroom. Dat betekent dat het huidige electriciteitssysteem moet worden aangepast. Slimme netten gaan ontwikkeld worden, waarin elektronen heen en weer gaan. Consumenten worden prosumenten en ICT gaat een essentiële rol spelen in energiemanagement. Binnen de Universiteit Utrecht is alle expertise verenigd om deze energierevolutie te sturen."

Wilfried van Sark, universitair docent Energy Science

Nieuws over het onderzoek van Wilfried van Sark:
Nederlandse zonnepanelen geven 25% meer opbrengst sinds 2011

Meer voorbeelden van duurzaamheidsonderzoek

Onderwijs

Dierengedrag, tropische bossen, de werking van onze hersenen, klimaatverandering, het leven in zee en gentherapie; dat is allemaal Biologie.

Het Biologisch onderzoek in Utrecht gaat over de volgende onderwerpen:

  • Klimaat
  • Duurzaamheid van ecosystemen
  • Architectuur en dynamiek van biomoleculen
  • Gedrag van organismen
  • Wetenschapseducatie

Meer duurzaamheidsonderwijs

Bedrijfsvoering

De Universiteit Utrecht richt zich steeds meer op duurzame bedrijfsvoering.

Renovatie monumentale panden

Bibliotheek binnenstadDe universiteit wil een topomgeving voor onderwijs en onderzoek creëren, maar hecht tegelijkertijd veel waarde aan haar historische gebouwen. Zodoende worden monumentale gebouwen gerenoveerd tot inspirerende en toekomstbestendige werk- en studieomgevingen. De verbouwde Universiteitbibliotheek Binnenstad is hier een mooi voorbeeld van.

Meer over duurzame bedrijfsvoering

Community

Binnen de academische gemeenschap zijn er verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid.

Green OfficeZo opende Green Office Utrecht haar deuren, tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2013.

De Universiteit Utrecht krijgt hiermee na Maastricht en Wageningen haar eigen duurzame community voor studenten en medewerkers.

Meer voorbeelden van initiatieven vanuit de academische gemeenschap