Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Duurzaamheid

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw.
De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.

Nieuwe programmadirecteur Duurzaamheid Sierd Cloetingh benoemd tot Universiteitshoogleraar

Nieuws

Halve finale Sustainability Challenge

Logo Sustainable MotionOp vrijdag 31 oktober vindt de finale van de Sustainability Challenge plaats, een nationale business case competitie waar elk jaar 100 geselecteerde studenten en starters werken aan actuele duurzaamheidsvraagstukken voor Nederlandse bedrijven. De Universiteit Utrecht is partner in de Sustainability Challenge.

Tijdens de halve finale presenteren alle teams hun oplossingen aan de bedrijven. Vijf teams gaan door naar de finale. Daarnaast zullen sprekers Jacqeline Cramer, Willem Lageweg en Ruud Koornstra hun kijk geven op het onderwerp duurzame stedelijke omgeving.

Meer informatie

Op 17 oktober opende prof. dr. Anton Pijpers het Expertise Lab, onderdeel van de Sustainability Challenge, bij de Green Office Utrecht.

Lees de bijdrage van Anton Pijpers op het Sustainbility Challenge Blog


Impressie Expertise Lab

Onderzoek

Plastics zonder aardolie
“Vrijwel alle chemische producten, uiteenlopend van antivries en medicijnen tot en met plastic en verf, worden momenteel gemaakt uit aardolie. En aardolie is duur en beperkt beschikbaar. Wij hebben nanodeeltjes ontwikkeld die biomassa zoals takken en snoeiafval omzetten in bouwstenen voor precies dezelfde producten. Ik ben er erg trots op dat het Utrechtse fundamentele onderzoek op deze manier concrete duurzame oplossingen kan bieden voor een wereldprobleem. In samenwerking met de chemische industrie werken we verder aan deze techniek, zodat mogelijk al binnen enkele jaren producten met deze techniek worden gemaakt.”

Krijn de Jong, hoogleraar Anorganische chemie.

Meer voorbeelden van duurzaamheidsonderzoek

Onderwijs

De bachelor Milieu-natuurwetenschappen is actueler dan ooit. Tijdens deze opleiding staat de vraag centraal hoe er een betere manier ontwikkeld kan worden om beter met onze planeet om te gaan. Hierbij wordt er gezocht naar innovatieve oplossingen voor milieuvraagstukken rond klimaatverandering en natuurbeheer.

Meer duurzaamheidsonderwijs

Bedrijfsvoering

De Universiteit Utrecht richt zich steeds meer op duurzame bedrijfsvoering.

LED-verlichting in Academiegebouw

Licht academiegebouwVoor het vierde achtereenvolgende jaar zijn in de zomerperiode onderhoudswerkzaamheden en zogenaamde quick wins gerealiseerd in het Academiegebouw. Dit jaar vonden de werkzaamheden vooral binnen plaats.  Tijdens deze werkzaamheden zijn onder andere  alle lichtbronnen verruild voor duurzame LED-verlichting.

Meer over duurzame bedrijfsvoering

Community

Binnen de academische gemeenschap zijn er verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid.

Tijdens de SURE duurzaamheidsweek vierde de Green Office Utrecht haar éénjarig bestaan. Daarnaast kreeg de Green Office goed nieuws van rector Bert van der Zwaan: zijn ambitie is om de Green Office in 2015 in omvang en activiteiten te laten verdubbelen.

Bert van der Zwaan

Meer voorbeelden van initiatieven vanuit de academische gemeenschap