Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Duurzaamheid

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een duurzame samenleving is één van de grootste uitdagingen in de 21e eeuw.
De Universiteit Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een actieve bijdrage aan te leveren. Enerzijds door het delen van wetenschappelijke kennis, anderzijds door zelf een inspirerend voorbeeld te zijn.

Doe mee aan de Nudge Leadership Challenge!

Ook dit jaar stelt de Universiteit Utrecht weer een plek voor een medewerker tussen de 20 en 30 jaar beschikbaar om deel te nemen aan de Nudge Leadership Challenge. Tijdens deze driedaagse competitie over ondernemen en duurzaamheid gaan 150 jonge professionals van verschillende bedrijven en instellingen de competitie met elkaar aan. Het thema dit jaar is: van een lineaire naar een circulaire economie. Solliciteren voor de Utrechtse medewerkersplek kan tot 15 mei 2014.
Lees meer

Nieuws

Jaap Sinninghe Damsté wint Heinekenprijs

DuurzaamheidProf. dr. ir. Jaap Sinninghe Damsté heeft de Heinekenprijs voor Milieuwetenschappen gekregen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Op 2 oktober neemt hij, samen met de vijf andere laureaten, zijn prijs van 200 duizend Amerikaanse dollars (circa 145 duizend euro) in ontvangst. Hij krijgt de prijs voor zijn wetenschappelijke oeuvre.

Lees verder


TEDxBinnenhof Talk 'A city that runs on CO2'

TEDx logo

Op 31 maart werd TEDxBinnenhof gehouden met als thema 'Global challenges, Dutch solutions'. Hoogleraar Bert Weckhuysen, verbonden aan de Universiteit Utrecht en actief binnen het strategisch thema duurzaamheid, was een van de sprekers.
Zijn bijdrage, genaamd 'A city that runs on CO2' is terug te zien op Youtube.

“Van jongsafaan ben ik geïnteresseerd in de relatie tussen millieu en gezondheid"Dr. Rob Beelen is assistant professor Milieuepidemiologie bij de Universiteit Utrecht. Van jongsafaan is hij geïnteresseerd in de relatie tussen milieu en gezondheid. Dat komt mooi samen in zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht, waarbij er zowel op nationaal als internationaal niveau samengewerkt wordt. "Met deze kennis kan echt iets gedaan worden, door beleidsmakers, maar ook door stedenbouwkundige planners, om in de toekomst gezondere steden te kunnen bouwen."

Onderzoek

Plastics zonder aardolie
“Vrijwel alle chemische producten, uiteenlopend van antivries en medicijnen tot en met plastic en verf, worden momenteel gemaakt uit aardolie. En aardolie is duur en beperkt beschikbaar. Wij hebben nanodeeltjes ontwikkeld die biomassa zoals takken en snoeiafval omzetten in bouwstenen voor precies dezelfde producten. Ik ben er erg trots op dat het Utrechtse fundamentele onderzoek op deze manier concrete duurzame oplossingen kan bieden voor een wereldprobleem. In samenwerking met de chemische industrie werken we verder aan deze techniek, zodat mogelijk al binnen enkele jaren producten met deze techniek worden gemaakt.”

Krijn de Jong, hoogleraar Anorganische chemie.

Meer voorbeelden van duurzaamheidsonderzoek

Onderwijs

Dierengedrag, tropische bossen, de werking van onze hersenen, klimaatverandering, het leven in zee en gentherapie; dat is allemaal Biologie.

Het Biologisch onderzoek in Utrecht gaat over de volgende onderwerpen:

  • Klimaat
  • Duurzaamheid van ecosystemen
  • Architectuur en dynamiek van biomoleculen
  • Gedrag van organismen
  • Wetenschapseducatie

Meer duurzaamheidsonderwijs

Bedrijfsvoering

De Universiteit Utrecht richt zich steeds meer op duurzame bedrijfsvoering.

Beperking CO2-uitstoot

In 2013 is een beperking van 14.500 ton CO2-uitstoot gerealiseerd. De grote jaarlijkse beperking van CO2-uitstoot is te danken aan de gecombineerde opwekking van elektriciteit en warmte met aardgas. De warmte die in de warmtekrachtcentrales in De Uithof vrijkomt bij de elektriciteitsproductie wordt ook voor verwarming van de gebouwen gebruikt.


Meer over duurzame bedrijfsvoering

Community

Binnen de academische gemeenschap zijn er verschillende initiatieven en platformen in het kader van duurzaamheid.

Green OfficeZo opende Green Office Utrecht haar deuren, tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2013.

De Universiteit Utrecht krijgt hiermee na Maastricht en Wageningen haar eigen duurzame community voor studenten en medewerkers.

Meer voorbeelden van initiatieven vanuit de academische gemeenschap