Optimale grondwaterpompstrategieën

Interactie tussen grond- en oppervlaktewater

Hydrologen van de Universiteit Utrecht onderzochten welke economisch optimale grondwaterpompstrategieën ook rekening houden met de interactie tussen grond- en oppervlaktewater. Deze interactie kwam voorheen niet aan bod in dit soort onderzoek.

In de afgelopen decennia hebben bevolkingsgroei en economische ontwikkeling geleid tot een sterke stijging van de vraag naar voedsel en water. Om aan deze toenemende vraag te voldoen, is de geïrrigeerde landbouw steeds afhankelijker geworden van grondwater. Dit heeft op zijn beurt geleid tot de overexploitatie van grondwatervoorraden in veel delen van de wereld en een aanhoudende daling van het grondwaterpeil.

Het probleem bij een dalend grondwaterpeil is dat de kosten van het onttrekken van grondwater stijgen tot een punt dat deze kosten de inkomsten uit de gewasproductie overtreffen, wat leidt tot economische uitputting van de watervoerende laag. Lees meer…. (artikel in het Engels).

Artikel

Bierkens, M.F.P., van Beek, L.P.H. & Wanders, N. (2024). 'Gisser-Sánchez revisited: A model of optimal groundwater withdrawal under irrigation including surface–groundwater interaction', Journal of Hydrology, 635, 131145, 1-22, https://doi.org/10.1016/j.jhydrol.2024.131145