Slimme technologie nog slimmer door goede interactie van mens én technologie

Slimme technologie (AI) is inmiddels overal. Van de automatische grasmaaier tot de semi-autonome auto die zelf afstand houdt op voorliggers.

Dat klinkt allemaal geweldig. Maar het zorgt ook voor problemen. Problemen die niet worden veroorzaakt door de technologie of door de gebruiker zelf, maar door de interactie tussen hen.

Een voorbeeld: je koopt een robotgrasmaaier en je stelt de maaier zo in dat het gras elke dag om 20 uur wordt gemaaid. Alles gaat automatisch en toch check je de robot elke dag even. Als het gras dan een keer niet wordt gemaaid is de verwarring waarschijnlijk groot en het vertrouwen in het apparaat weg. Je denkt dat de maaier niet goed werkt, en grote kans dat je het terugbrengt. Maar wat je waarschijnlijk gemist hebt is dat het gras niet wordt gemaaid als het te nat is. De maaier probeert het later nog eens. Niets aan de hand dus!

Vertrouwen in technologie is essentieel. Daarom moet technologie intuïtief zijn en aansluiten bij wat mensen verwachten.  Is dat niet zo dan is de kans op verwarring groot en wordt de technologie verkeerd gebruikt.

Chris Janssen, Universitair hoofddocent Psychologische Functieleer
Co-directeur AI en mobiliteitslab (https://www.uu.nl/onderzoek/ai-labs/ai-mobility-lab)