Meer of minder zelfvertrouwen bij tieners door sociale media?

Op sociale media bepaal je zelf wat je deelt en die controle zorgt ervoor dat de wereld er online vrij perfect uitziet. Heeft dat invloed op het zelfvertrouwen van tieners? Het is echter lastig om een eenduidig antwoord te geven, omdat er verschillende processen tegelijkertijd spelen.

Aan de ene kant zorgen sociale media voor sociale vergelijking. Jezelf vergelijken met anderen is heel normaal. We doen het allemaal. Omdat iedereen zich van zijn beste kant laat zien op sociale media vergelijken we vooral opwaarts. Dus met mensen die het beter hebben, mooiere kleren en een beter uiterlijk hebben en die leukere dingen doen. Onderzoek laat zien dat het vergelijken met mensen die beter af zijn dan wijzelf een negatieve invloed heeft op ons zelfvertrouwen. Dat geldt vooral voor het fysieke zelfvertrouwen, dus hoe je over je lichaam denkt.  

Maar er is nog een ander proces, die van de positieve feedback. Jongeren communiceren vooral met mensen die ze al kennen, dus als ze iets posten krijgen ze daar vaak positieve feedback op. Die positieve feedback geeft juist een goed gevoel en kan een boost zijn voor het zelfvertrouwen.

Dr. Helen Vossen is universitair docent educatie en pedagogiek