Maarten van Buuren wint Culturele Prijs Maassluis

Maarten van Buuren

Prof. dr. Maarten van Buuren (schrijver en emeritus hoogleraar Moderne Franse letterkunde) is een van de vier winnaars van de Culturele Prijs Maassluis. Hij nam de prijs, bestaand uit een oorkonde en een sculptuur, in ontvangst op 12 december.

“De Culturele Raad Maassluis spreekt zijn bijzondere waardering uit voor uw gehele oeuvre, waardoor u niet alleen landelijke bekendheid hebt verworven, maar ook de cultuur in Maassluis hebt verrijkt”, aldus de raad die de prijs toekent.

Van Buuren publiceerde meerdere boeken waarin de geschiedenis van Maassluis een belangrijke rol speelt. In Hoofd van mijn dromen (2009) beschrijft hij de Maassluise middenstand in de jaren 50. In de schaduw van de oorlog (2012) gaat over gewone mensen met ingrijpende oorlogservaringen die tot op de dag van vandaag geheim zijn gehouden. Vooral zijn boek De afrekening (2011), over het gewapend verzet in Zuid-Holland tijdens de Tweede Wereldoorlog, deed in de regio veel stof opwaaien maar kreeg tegelijk lovende kritieken in de pers.