Kunst en politiek. Tussen zuiverheid en propaganda

Nieuw boek van Joes Segal

 

Kunst en politiek lijken tegengestelde grootheden: politiek richt zich op de alledaagse werkelijkheid en kunst creëert een eigen fantasiewereld. Maar beide werelden zijn op talloze, vaak verrassende manieren nauw met elkaar verweven. Dat laat historicus dr. Joes Segal zien in zijn nieuwste boek Kunst en politiek. Tussen zuiverheid & propaganda.

Dr. Joes Segal
Dr. Joes Segal

Vrije expressie en ideologie

Segal neemt de beeldende kunst onder verschillende politieke regimes in de twintigste eeuw onder de loep. Hij richt zich bijvoorbeeld op de schilderkunst van Emil Nolde onder het Derde Rijk, de marxistische muurschilderingen van Diego Rivera, de drip paintings van Jackson Pollock tijdens de Koude Oorlog en de afbeeldingen van Mao Zedong in China. Welke rol speelden kunstenaars, critici, (kunst)historici, politici en geheime diensten in het spanningsveld tussen vrije expressie en ideologie, tussen kunst en politiek?

Joes Segal is cultuurhistoricus en docent-onderzoeker aan het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. Hij promoveerde op een studie over de Duitse kunstdebatten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In zijn onderzoek richt Segal zich vooral op Duitse kunst- en cultuurgeschiedenis, de cultuur van de Koude Oorlog en op visuele cultuur.

  • Titel: Kunst en politiek. Tussen zuiverheid & propaganda
  • Auteur: Joes Segal
  • ISBN: 9789089647894
  • Uitgeverij: 2015, Amsterdam University Press