Fertiliteitsbegeleiding

Onze Hond

Waar kun je heen als je hond niet drachtig raakt? Als je een teef wilt laten dekken met een specifieke hond in het buitenland, of voor het eerst een nestje wil met je hond en onafhankelijk advies zoekt? En als de dekking is gelukt, hoe gaat het dan verder met de dracht en de geboorte?

De afdeling Voortplanting van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) in Utrecht krijgt geregeld dit soort vragen.
Hoe gaan zij daarmee om?

Voortplanting
De Universiteitskliniek biedt 'hulp bij vruchtbaarheidsproblemen'. In de kliniek heet dit fertiliteitsbegeleiding. Vragen kunnen komen van mede-dierenartsen, vanuit de fokkerij, en natuurlijk van individuele eigenaren van honden. Dit artikel concentreert zich op de laatste groep. Jeffrey de Gier is dierenarts-specialist bij de UKG en heeft als specialisatie Voortplanting. Volgens hem gaat het bij particuliere hondeneigenaren vaak om de vraag 'Wanneer kan ik mijn hond het beste laten dekken?' en het vervolgtraject wat daarbij hoort.

Betrouwbaar advies
Jeffrey: 'Een consult bestaat bij ons eerst uit een gesprek. Samen met de eigenaar brengen we in kaart wat de geschiedenis van de hond is. Op welke tijdstippen was het teefje eerder loops? Is zij eerder drachtig geweest? Gaf dat problemen, of vond er een abortus plaats? Vervolgens doen we een algemeen onderzoek. We bekijken de hond dan op algemene gezondheid en fitheid. Als dat allemaal in orde is, doen we een compleet gynaecologisch onderzoek bij de teef, waaronder inwendig onderzoek.

Het volledige artikel is verschenen in Onze Hond, nummer 5, mei 2016