Educatief discussiespel Infovaders gelanceerd

Hoe richt jij je buitenaards informatielandschap in?

Stel je voor: de aarde zoals we die nu kennen, bestaat niet meer. We zijn gevlucht naar een nieuwe planeet, waar we de kans krijgen om een geheel nieuw informatielandschap vorm te geven. Welke keuzes maken we in een tijdperk van informatie-overvloed? Een tijd waarin kunstmatige intelligentie een steeds grotere voet aan de grond krijgt? Kunnen we nog onderscheiden wat waar is en wat niet?

In Infovaders worden studenten via dilemma’s uitgedaagd te reflecteren op het huidige academische informatielandschap. Aangekomen op een onbewoonde planeet moeten zij het informatielandschap opnieuw inrichten. Maken zij alle informatie openbaar toegankelijk, laten zij zich leiden door commerciële bedrijven of kiezen ze voor betrouwbare informatie? Overleven zij de gevaren die tijdens de route op de loer liggen?

In de dilemma’s passeren verschillende thema’s als Open Access, Open Science, en het selecteren en evalueren van relevante bronnen – allemaal in een science-fiction thema! Het spel (inclusief uitleg en nabespreking) duurt ca. 50 minuten en past zo eenvoudig in het tijdslot van een werkcollege. Doordat het spel uitnodigt tot reflectie op het publicatielandschap, is de doelgroep ‘gevorderde studenten’ (BA2 en hoger).

Ik vind het fijn dat het spel de spelers ruimte biedt voor interactie en reflectie

Speler van Infovaders tijdens het Onderwijsfestival

Educatiespecialisten van de bibliotheek

Het spel is ontwikkeld door educatiespecialisten van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Na een pilotfase is het spel afgelopen 7 maart gepresenteerd op het Onderwijsfestival van de Universiteit Utrecht, waar het door de deelnemers enthousiast ontvangen werd. Het spel kan door docenten ingezet om studenten informatievaardigheden aan te leren.

Spelers van het spel Infovaders
Spelers van Infovaders tijdens het Onderwijsfestival. Foto: Anja Bastenhof

Waar vind ik Infovaders?

Het spel wordt als open educational resource aangeboden op edusources, het platform voor digitale (open) leermaterialen voor het Nederlands onderwijs. Klik op Bekijk materiaal en download de benodigdheden voor het spel.

De Universiteitsbibliotheek heeft enkele speelborden beschikbaar voor uitleen. Interesse? Neem contact op met library.learning@uu.nl.