Roos Masereeuw benoemd tot hoogleraar Experimental Pharmacology

prof. Roos Masereeuw

De Universiteit Utrecht heeft dr. Roos Masereeuw benoemd tot hoogleraar Experimental Pharmacology bij het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences (UIPS) van het departement Farmaceutische Wetenschappen. Masereeuw is een expert op het gebied van de nierfarmacologie. Met haar onderzoek naar een biologische kunstnier loopt zij wereldwijd voorop. Haar komst is een belangrijke versterking voor het farmacologisch onderzoek binnen de Utrechtse Life Sciences.

Dr. Roos Masereeuw (1967) was de afgelopen jaren universitair hoofddocent en hoofd van de Organismal Pharmacology groep van het Radboudumc. Zij onderzoekt op fundamenteel niveau het transport van geneesmiddelen en afvalstoffen door de nieren en de mechanismen van herstel van nierweefsel na schade.

Regenerative Medicine

Masereeuw is dan ook zeer geïnteresseerd in het onderzoek van Regenerative Medicine, dat binnen de Utrechtse Life Sciences een speerpunt is. “Ik zie hier echt een toekomst in, ook binnen de farmacologie. Het zou toch geweldig zijn als we voor chronische aandoeningen in plaats van levenslang geneesmiddelengebruik, een regeneratieve therapie kunnen aanbieden.”

Biologische kunstnier

De biologische kunstnier waar Masereeuw aan werkt, is een eerste stap in deze richting. Hierbij wordt niercelweefsel gekweekt op een dialysemembraan. Deze cellen zijn in staat de grote en eiwitgebonden moleculen uit het bloed te halen die een dialyse-apparaat niet kan verwijderen. Nu blijven deze in het bloed achter en hopen zich langzaam op, waardoor o.a. hart- en vaatproblemen ontstaan. Jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten aan complicaties die hiervan het gevolg zijn.

Curriculum

Masereeuw startte met de opleiding farmacie aan de Universiteit Utrecht, maar stapte na het behalen van haar propedeuse over naar bio-farmaceutische wetenschappen in Leiden omdat ze zich graag meer wilde richten op wetenschappelijk onderzoek. Voor haar afstudeeronderzoek in Leiden ontving ze de Organon Research Prize for undergraduate students. Na haar promotie in Nijmegen kreeg ze een aanstelling bij het Radboudumc. Als u(h)d was ze ook betrokken bij het onderwijs van verschillende opleidingen. Tevens is zij onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie. Voor haar onderzoek ontving Masereeuw in 2009 de NVF-Schering–Plough Pharmacology Award en in 2010 de Galenus onderzoeksprijs.