Beatrice de Graaf in Forum: 'Ik was kritisch op het idee van een Wetenschapsagenda'

Prof. dr. Beatrice de Graaf
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Wat moeten wetenschappers onderzoeken? Alle Nederlanders, wetenschapper of niet, mogen vanaf deze week een maand lang onderwerpen insturen. In december moet daar  een Nationale Wetenschapsagenda uit voortgekomen zijn waar wetenschappers mee aan de slag kunnen. Prof. dr. Beatrice de Graaf is duovoorzitter van de stuurgroep die de inzendingen beoordeelt. Forum, van de organisatie VNO-NCW, interviewde haar daarover.

"Ik was behoorlijk kritisch op het idee van een Nationale Wetenschapsagenda," vertelde De Graaf aan Forum. "Ik geloof dat wetenschap gedijt bij serendipiteit, toeval. Hoe krijg je dat in een agenda vastgelegd?"

Inmiddels is ze overtuigd. "Ik doe wel iets waar ik ook in geloof. De randvoorwaarden waaronder dat moet gebeuren kan ik nu eenmaal niet veranderen. Niet meedoen vind ik te radicaal."

Ze noemt de Nationale Wetenschapsagenda ook wel een "rondreizend circus met voorlichtingsbijeenkomsten." Dat bedoelt ze geenszins gekscherend: "Mij is wel eens gevraagd: moet je dit nu wel een circus noemen. Nou, ik voel wel wat voor dat circusachtige. De wetenschap kan zich prima vertonen. We kunnen laten zien dat we plezier halen uit het proces."

 

 

Meer informatie
Lees het hele interview