Dr. C.J. (Christine) Piek

Universitair hoofddocent
Inwendige Ziekten

Project Leishmania

De dierenarts heeft de laatste jaar steeds vaker te maken met infectieziekten die voorheen in Nederland nauwelijks gediagnostiseerd werden.  Het gaat om ziektes als Leishmaniasis,  hartworm en Ehrlichiosis die overgedragen worden door respectievelijk steekmuggen en teken die vooral in een warmer klimaat zoals in het Mediterrane gebied goed gedijen. Een belangrijke rol hierbij speelt de toenemende import van hiermee besmette zwerfhonden.  De doelstelling van het huidige project is het vaststellen van de prevalentie van Leishmania, Ehrlichia en hartworm infecties, en het ontwikkelen van het meest effectieve diagnostische protocol voor de Nederlandse dierenarts in deze specifieke patiëntengroep met als doel de import van deze infecties tijdig te detecteren en behandelen. Dit project is afgerond in de zomer van 2023 en de verkregen gegevens worden eind 2023 verwerkt in een publicatie. De studie is gefinancieerd vanuit bijdrage door diverse vermogensfondsen die het bijdragen aan het vergroten van welzijn van zwerfhonden als belangrijke doelstelling hebben. 

De belangstelling voor de studie was zo groot dat inmiddels een speciale poli voor honden afkomstig uit het buitenland, en dan vooral gebieden waar infecties als Leishmania, Ehrlichia, Babesia, en hartworm voorkomen, is gestart. Eigenaren kunnen hier via de patientenadministratie (030- 2539411) een afspraak voor maken. Een verwijzing is hiervoor niet noodzakelijk. Als al eerder onderzoek is vericht bij uw huisdier is het zinvol in overleg met uw dierenarts de resultaten van deze onderzoeken mee te nemen. 

Project Leishmania, wat brengt het voor nieuws?

De "importhond" uit Zuid-Europa is de laatste jaren een steeds vaker geziene gast in Nederland. Des te belangrijker voor de dierenarts, de vele stichtingen betrokken bij de import, de nieuwe eigenaren om goed op de hoogte te zijn van de ziektes die sommige van deze honden in hun land van herkomst hebben opgelopen. Door het klimaat verschil komen daar ziektes voor veroorzaakt door stekende vliegen en teken die in Nederland zich niet kunnen handhaven. 

In het eerder op de pagina beschreven "Project Leishmania" is een steeds wisselende groep van super enthousiaste studenten werkzaam die behalve het onderzoek van de deelnemende honden zich ook storten op een deelproject. Allemaal projecten waarvan de uitkomst een directe impact heeft voor behandeling en/of diagnostiek bij deze patientengroep. Inmiddels is als uitvloeisel van dit project een speciale poli voor de hond afkomstig uit het buitenland gestart. Eigenaren kunnen hier,  ook zonder  verwijzing, een afspraak voor maken. 

Een kleine greep uit de diverse projecten waar aan gewerkt wordt:

- Effectiviteit en prognose van de behandeling met miltefosine (Milteforan) bij honden met Leishmania, een retrospectieve cohort-studie. 

- Effectiviteit en prognose van de behandeling met allopurinol bij honden met Leishmania, een retrospectieve cohort-studie. 

- Effectiviteit en prognose van de behandeling met meglumine antimonaat (Glucantime) bij honden met Leishmania, een retrospectieve cohort-studie. 

- Relatie tussen de hoogte van de Leishmania titer en de klinische verschijnselen.

- Ervaringen van eigenaren met de behandeling met meglumine antimonaat (Glucantime) bij honden met Leishmania, prospectieve studie.

En daaraan gerelateerd, een onderzoek naar een in Nederland voorkomende vectorovergedragen aandoening: 

- Klinische verschijnselen van een Anaplasma Phagocytophilum infectie bij honden in Nederland, een retrospectieve cohort-studie.